https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/as-chce-obyvatele-vice-motivovat-k-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu

2.10.2017 16:20 | AŠ (ČTK)
Město Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu. Od příštího roku by mohli lidé za poctivé třídění odpadu získat výraznější úlevy z poplatku za odpad.
Město Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu. Od příštího roku by mohli lidé za poctivé třídění odpadu získat výraznější úlevy z poplatku za odpad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Aš chce obyvatele více motivovat k třídění odpadu. Od příštího roku by mohli lidé za poctivé třídění odpadu získat výraznější úlevy z poplatku za odpad. Díky takzvanému pytlovému systému množství vytříděného odpadu ve městě roste, zapojeno je do něj ale stále jen malé procento poplatníků, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.
 

V návrhu změny vyhlášky je zdvojnásobení úlev za každý kilogram vytříděného odpadu. "Tedy již nikoliv 2,50 koruny za jeden kilogram plastů a 0,80 koruny za jeden kilogram vytříděného papíru, jako je tomu dosud. Ale pět korun za kilogram plastu a 1,60 koruny za kilogram papíru odevzdaných v označených pytlích. Další změnou je zvýšení maximální úlevy z poplatku za odpad z nynějších 500 korun na 600 korun," uvedl Vrbata.

Pytlový systém je založený na identifikaci obalu s vytříděným odpadem za pomoci čárového kódu. Díky tomu dokáže systém rozeznat jednotlivého poplatníka a umožňuje tak snížit platbu za odpady. Roční poplatek za odpad je v Aši 600 korun na osobu. Poctivým tříděním jej lidé v minulých letech mohli snížit na stokorunu, nyní mohou mít svoz odpadu prakticky i zdarma. Po dosažení maximální částky navíc mohou úlevu z poplatků za odpad čerpat i rodinní příslušníci.

Systém byl v Aši zaveden v roce 2013, kdy se účastníkům podařilo vytřídit 13 tun plastů a 38,5 tuny papíru. Objem tříděného odpadu se postupně zvyšoval a loni se Ašanům podařilo vytřídit 21 tun plastů a 53 tun papíru. "Výsledky sběru papíru a plastu v rámci pytlového systému jsou za loňský rok nejlepší za celou existenci tohoto doplňkového způsobu třídění odpadů v Aši. Zapojeno je ale dosud malé procento poplatníků," doplnil Vrbata.

Město proto věří, že zvýšením úlev pomůže k zapojení dalších občanů do systému. Novinky by měly začít platit od ledna 2018.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist