https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asahicom-globalni-oteplovani-je-zrejme-spojeno-s-vyssimi-destovymi-srazkami-tvrdi-meteorologove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asahi.com: Globální oteplování je zřejmě spojeno s vyššími dešťovými srážkami, tvrdí meteorologové

11.11.2005 10:03 | TOKIO (EcoMonitor)
Japonská meteorologická agentura (JMA) ve své nedávno vydané zprávě oznámila, že Japonsko a další oblasti východní Asie, mohou očekávat zvýšenou četnost srážek. Agentura nevylučuje spojitost tohoto trendu s globálním oteplováním, píše server Asahi.com. Je to poprvé co JMA zmínila možnou souvislost změn srážek s globálním oteplováním.
 

Podle rozboru dešťových srážek bylo ročně v Japonsku v prvních třech desetiletích dvacátého století v průměru 25,18 dní, ve kterých bylo naměřeno 100 a více milimetrů srážek. Množství vlhkých dní se zvýšilo po následujících 30 let na 29,95 dnů v roce, cituje dále server studii JMA.

Kromě toho zažilo Japonsko v prvních 30 letech dvacátého století v průměru 2,08 deštivých dní se srážkami vyššími než 200 milimetrů. Po následující 3 dekády se četnost dešťů s těmito srážkami zvýšila na 3,05 dní v roce.

"Co se týče růstu četnosti silných dešťů, jsou na tom další země východní Asie podobně jako Japonsko," píše se ve zprávě meteorologické agentury. "Je možné, že globální oteplování, stejně jako růst množství vodních par ve vzduchu a další klimatické jevy s globálním oteplováním související, budou dalším směrem vývoje."

Zpráva dále říká, že průtrže mračen se srážkami 80 mm za hodinu (nebo více) byly od roku 1976 naměřeny v průměru 0,010krát za rok. Průzkum zahrnoval přibližně 1300 měřících bodů po celé zemi. Od roku 1996 se toto číslo zvýšilo na 0,017, uvádí dále Asahi.com.

JMA se domnívá, že pokud dále porostou emise CO2, zvýší se také množství dešťů v Japonsku.

Mnoho oblastí Japonska zažije jeden den v roce se srážkami nejméně 100 mm navíc, uvádí dále zpráva. Nejsilněji budou zasaženy západní oblasti země okolo Japonského moře.

Podle článku na serveru Asahi.com z 29. 10. 2005


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist