https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asi-5000-dobrovolniku-uklizelo-beskydy-naplnili-18-kontejneru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asi 5000 dobrovolníků uklízelo Beskydy, naplnili 18 kontejnerů

9.5.2019 00:27 | OSTRAVICE (ČTK)
Přibližně 5000 dobrovolníků vyrazilo včera do Beskyd, které při akci Poděkuj horám uklízeli.
Přibližně 5000 dobrovolníků vyrazilo včera do Beskyd, které při akci Poděkuj horám uklízeli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Čisté Beskydy / www.facebook.com
Přibližně 5000 dobrovolníků vyrazilo včera do Beskyd, které při akci Poděkuj horám uklízeli. Od včerejšího rána do 14:00 naplnili bezmála 18 velkoobjemových kontejnerů na odpad. Včera to za organizátory řekla předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz. Loni se akce zúčastnilo přes 3000 lidí.
 

Frýdecko-Místeckou a Novojičínskou část moravskoslezského pohoří organizátoři rozdělili na devět částí. Každá měla své sběrné místo, kde dobrovolníci dostali prázdné igelitové pytle a plné odevzdali. Sběrná místa byla například na dolní stanici lanovky Javorový v Třinci-Oldřichovicích, na horní stanici lanovky na Pustevnách nebo u hotelu Rajská bouda v Malenovicích.

"Letos jsme měli o jedno sběrné místo navíc. Množství odpadu roste každý rok. Je to dané stále větší účastí," vysvětlila Piechowicz. Dodala, že organizátoři zaznamenali řadu kuriózních nálezů. Našel se například kompletní gauč i psací stroj. Někdo dokonce v horách vyhodil i kříž s postavou Ježíše. Nejkurióznější situace se udála ve Věřnovicích. "Paní tam ohlásila nález asi 100 kilogramů barvy. Zalarmovala obec, která už barvu začala odvážet. Později se zjistili, že nešlo o odpad. Plechovky zde měli lesáci připravené na nátěr stromků. Takže se barva zase vezla zpátky," vysvětlila.

Novým pomocníkem pro letošní úklid byla mobilní aplikace, se kterou lze označit v mapě místo černé skládky nebo předmětu, který sběrači nedokážou vlastními silami odnést. Mapu pak organizátoři předají obcím a majitelům pozemků, aby s černými skládkami mohli něco udělat. Po úklidu se od v areálu koupaliště Sluníčko na Ostravici konala společná párty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist