https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asi-desetina-ustecanu-nezaplatila-za-komunalni-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asi desetina Ústečanů nezaplatila za komunální odpad

7.8.2016 08:38 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Asi desetina obyvatel Ústí nad Labem nezaplatila dosud poplatek za komunální odpad. Splatnost 500 korun byla na konci června, řekl ČTK náměstek primátorky Pavel Dufek (nez.). Celkové dluhy na poplatcích přesahují 100 milionů korun, město je vymáhá od Ústečanů vlastní cestou, v krajních případech i exekučně.
 

Poplatek za komunální odpad a splatnost určuje vyhláška města. Podle té má každý Ústečan starší tří let zaplatit do konce června 500 korun. Podle mluvčí radnice Romany Macové letos město vybralo 37,7 milionu korun, rozpočet počítá s částkou 41 milionů. "Chybí nám do původního rozpočtu vybrat zhruba deset procent. Do konce roku máme naplánováno 41 milionů korun. Já myslím, že někteří si ještě vzpomenou, že se musí platit, a uhradí poplatek. Myslím, že výběr, který jsme si stanovili v rozpočtu, bychom mohli splnit," řekl ČTK Dufek.

Pokud lidé nezaplatí do 30. června, automaticky přichází sankce 1000 korun, a musí tak zaplatit 1500 korun. V minulých letech radnice vyhlašovala amnestii a umožňovala lidem doplatit poplatek bez sankce do září, letos k tomu nepřistoupila. "Výjimky ve splatnosti byly udělovány z konkrétních mimořádných důvodů, které letos nenastaly," uvedla Macová.

Celkové dluhy na poplatcích a sankcích přesahují 110 milionů korun. Město se vždy nejprve snaží vymoct peníze od dlužníků vlastní cestou. "Vymáhání probíhá nejdříve prostřednictvím právního oddělení. Obesílání s výzvou na banky, zaměstnavatele, vězeňskou službu. Za prvních sedm měsíců se v tomto roce podařilo vymoci první milion," uvedla Macová. Následně podle radnice přicházejí exekuce. Exekučními příkazy letos město vymohlo další milion. Mezi dlužníky jsou lidé, kteří poplatek nehradí dlouhodobě. "Nejvyšší částka předaná k vymáhání u jednoho dlužníka činila 9000 korun," dodala Macová.

Poplatek za komunální odpad se v krajském městě vybírá od roku 2002, pauza byla jen v letech 2009 a 2010, kdy bývalé vedení města zvýšilo daň z nemovitosti a poplatky za odpad zrušilo. Poplatky za komunální odpad se v Ústeckém kraji liší podle vyhlášek jednotlivých měst. Například v Teplicích lidé neplatí poplatek za odpad vůbec.


reklama

 
Tereza Malecká
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist