https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asie-a-pacifik-se-zacinaji-pripravovat-na-svetovy-ekologicky-summit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asie a Pacifik se začínají připravovat na světový ekologický summit

22.5.2001 10:40 | PRAHA/BANGKOK (EkoList)
Konkrétní práce na přípravě asijsko-pacifického regionu na Světový summit o trvale udržitelném rozvoji (tzv. Rio+10) zahájily včera ve spolupráci tři regionální mezivládní organizace - Asijská rozvojová banka (ADB), Hospodářská a sociální komise OSN pro Asii a Pacifik (ESCAP) a Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Asijský region se tak začal seriózně připravovat na největší akci globální environmentální politiky od roku 1992, kdy proběhl Summit Země v brazilském Rio de Janeiru. Summit o trvale udržitelném rozvoji, který naváže na Summit Země, svolalo Valné shromáždění OSN na začátek září 2002 do jihoafrického Johannesburgu.
 

Logo Summitu Země 2002Summit v Riu v roce 1992 přijal jako program tzv. Agendu 21, která měla ukázat členským státům OSN cestu, jak uplatňovat politiku trvale udržitelného rozvoje, a zároveň tři důležité globální ekologické úmluvy - rámcovou úmluvu o změnách klimatu, konvenci o biodiverzitě a úmluvu o rozšiřování pouští (desertifikaci).

Podle studií a analýz, které si nechaly vypracovat ADB, ESCAP a UNEP, zaznamenalo životní prostředí v Asii a Pacifiku v posledním desetiletí od summitu v Riu další pokles kvality. Podle těchto institucí mají úpadek životního prostředí v asijsko-pacifickém regionu na svědomí zejména pokračující nárůst populace a zároveň spotřebitelských nároků a nedostatečné zavádění čistších technologií.

"Přípravný proces na summit v Johannesburgu by měl přinést konkrétní návrhy, jak v našem regionu dále zavádět principy Agendy 21 a trvale udržitelného rozvoje a zastavit další destrukci přirozených ekosystémů," uvádí se ve včerejší tiskové zprávě ESCAP.

Přípravný proces se bude odehrávat nejdříve na úrovni tzv. "subregionů" - tedy střední Asie, jižní Asie, jihovýchodní Asie, jižní Pacifik a severovýchodní Asie. Každý z těchto "subregionů" by měl definovat své vlastní potíže, potřeby a návrh vlastních řešení. Následovat by měla jednání u kulatých stolů na úrovni celého regionu Asie a Pacifiku a celý region by měl svá doporučení a potřeby deklarovat ještě před poslední globální přípravnou schůzkou, kterou svolala Komise OSN pro trvale udržitelný rozvoj (CSD) na 27. května až 7. června 2002 do Indonésie.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist