https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-rozhodnuti-ek-o-podpore-vitaji-schvaleno-ale-neni-vse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace rozhodnutí EK o podpoře vítají; schváleno ale není vše

28.11.2016 16:32 | PRAHA (ČTK)
Oborové asociace vítají rozhodnutí Evropské komise (EK) týkající se výplaty podpory takzvané zelené energii v ČR. Upozorňují ale, že některým zdrojům schválení EK stále chybí. Vyplývá to z vyjádření asociací pro ČTK. Schválením EK podmiňuje výplatu peněz jednotlivým zdrojům Energetický regulační úřad (ERÚ).
 

Evropská komise oznámila, že schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů (OZE) v Česku. Tzv. notifikaci získaly zdroje spuštěné v období 2006 až 2012. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu (MPO) budou mít provozovatelé těchto zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Jde o převážnou většinu ze zdrojů, které dosud notifikaci neměly.

"Věříme, že ukončení notifikačního procesu přispěje ke stabilizaci sektoru obnovitelných zdrojů v České republice a vrátí důvěru desítkám tisíc podnikatelů nejen v solární energetice, ale také zemědělcům, obcím a bankovním institucím," uvedl předseda Solární asociace Tomáš Buzrla. Podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost mohl ERÚ podporu vypsat už dříve, i bez souhlasu EU. "Věříme proto, že ERÚ vydá cenové rozhodnutí v co nejkratší době," podotkl.

Svaz průmyslu a dopravy a Teplárenské sdružení upozornily, že schválení z Bruselu stále některým zdrojům chybí. "Mezi dosud věcně neukončená řízení spadá například vysoce účinná kombinovaná výroba elektřiny a tepla (KVET), a to jak v provozech spuštěných v letošním roce, tak i provozech spuštěných před koncem roku 2015, čímž jsou ohrožena pracovní místa, ceny pro spotřebitele tepla, ale i plnění závazků ČR v oblasti úspor energie," uvedla mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.

Svaz podle ní proto apeluje na ERÚ, aby připravil a vydal cenová rozhodnutí pro podporu všech zákonem podporovaných zdrojů energie, včetně těch, u nichž nebude do konce roku notifikační řízení dokončeno. Ministerstvo průmyslu minulý týden uvedlo, že objem zdrojů, které notifikaci zatím nemají, je na úrovni dvou až tří miliard korun.

Podle Teplárenského sdružení není například důvod nevydat cenové rozhodnutí pro zdroje KVET uvedené do provozu do konce roku 2012, tj. před nabytím účinnosti zákona o podporovaných zdrojích energie. Podle ředitele sdružení Martina Hájka jde o převážnou většinu zdrojů KVET v ČR. Sdružení dodalo, že pokud pro ně ERÚ cenové rozhodnutí nevydá, převezme zodpovědnost za zdražení tepla a soudní spory o přiznání podpory.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist