https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-v-cesku-v-pololeti-rostl-zajem-o-nove-solarni-instalace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace: V Česku v pololetí rostl zájem o nové solární instalace

6.8.2019 00:21 (ČTK)
V Česku v pololetí rostl zájem o nové solární instalace. / Ilustrační foto
V Česku v pololetí rostl zájem o nové solární instalace. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Česku v pololetí rostl zájem o nové solární instalace. Distribuční společnosti během něj připojily do sítě 1241 instalací o celkovém výkonu 7,51 megawattu (MW). Za celý loňský rok to bylo zhruba 11 MW. Dnes to sdělila Solární asociace. Předpokládá, že podobně jako loni bude více zdrojů nainstalováno až v druhé polovině roku.
 

Asociace uvedla, že u rodinných domů lidé nejvíce volili takzvané hybridní solární elektrárny, tedy propojení fotovoltaických panelů na střeše s možností ukládat nespotřebovanou elektřinu do baterií. "Domácnosti na realizaci hybridní solární elektrárny mohou získat příspěvek až 150.000 korun," doplnila.

Zvýšený zájem o malé fotovoltaické elektrárny na střechy rodinných domů potvrzují také společnosti S-Power a ČEZ, které patří k lídrům trhu. S-Power Energies nainstalovala během pololetí 520 instalací, loňských 897 instalací představovalo v meziročním srovnání více než dvojnásobný růst. "V letošním roce jsme si stanovili za cíl 1200 nových instalací," uvedl jednatel firmy Jaroslav Šuvarský.

"Letošní rok považujeme za velmi úspěšný, už v jeho polovině máme podepsáno 500 fotovoltaik, z toho více než 200 instalací je dokončených," potvrdil také generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Naprostá většina instalací podle něj tvoří řešení s akumulací do baterií. "Úplnou novinkou je propojení fotovoltaiky s tepelnými čerpadly a dalšími technologiemi, které může zákazník pomocí jednoduše na dálku ovládat a monitorovat," dodal.

V mezinárodním srovnání je však podle Solární asociace počet nově instalovaných projektů v ČR zanedbatelný. Odkazuje se přitom na data evropské asociace Solar Power Europe, podle kterých se například v Rakousku letos postaví 174 až 368 MW střešních instalací.

Hlavními příčinami pomalejšího tuzemského růstu jsou podle výkonné ředitelky asociace Veroniky Hamáčkové velká administrativní zátěž a nevhodně nastavené podmínky pro čerpání dotací. "Dlouhodobě kritizujeme vysoké požadavky na vlastní spotřebu energie, které jsou pro domácnosti s nestálým odběrem, ale i třeba pro veřejné budovy jako školy a školky důvodem, proč na dotace nedosáhnou," uvedla Hamáčková.

Asociace tvrdí, že v ČR navíc už téměř deset let nevznikl větší projekt fotovoltaické elektrárny. "Přitom lze pro další rozvoj solární energetiky využít například průmyslově znečištěné lokality nebo plochy po bývalých skládkách. Experti ze společnosti EGÚ Brno pro Solární asociaci spočítali, že na takzvané brownfieldy, které mají celkovou rozlohu 13.000 hektarů, by šlo umístit až 15,3 gigawattů solárních parků," dodala.

Instalovaný výkon solárních elektráren v Česku od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci prvního čtvrtletí v ČR instalováno asi 2030 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist