https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asz-o-povinnosti-registrovat-vinice-mze-neinformovalo-asi-zamerne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ASZ: O povinnosti registrovat vinice MZe neinformovalo asi záměrně

1.8.2001 16:47 | PRAHA (ČIA)
Administrativně stanovený konečný termín registrace vinic je podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) dalším z nástrojů likvidace drobných pěstitelů. Uvedl to dnes v rozhovoru pro ČIA v reakci na údaje, podle kterých dosud více než polovina zemědělců neregistrovala své vinice u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ). Pakliže tak neučiní do 21. srpna, nemohou dále své vinice obhospodařovat.
 

"Ministerstvo zemědělství (MZe) o tom pěstitele vůbec neinformovalo. Denně sleduji oficiální stránky MZe, Agrární komory ČR (AK) a dalších institucí, o povinné registraci vinic jsem ale nikdy nenašel žádnou zmínku," řekl Pospíšil. Podle jeho názoru je za tímto embargem skryt úmysl MZe i AK, jehož cílem je zbavit se drobných pěstitelů vína v ČR.

Pospíšil navíc "velmi pochybuje", že by Evropská unie (EU) stanovila českým a moravským pěstitelům nějaký termín povinné registrace vinic. "Naopak, je to proti duchu programu SAPARD, jehož smyslem je rozvoj venkova, udržení tradic a folkloru a podpora regionálních produktů," konstatoval Pospíšil. Skutečnost, že zemědělce o zákonem dané administrativní povinnosti odpovědné orgány neinformovaly, ohrožují podle Pospíšila i projekt moravských vinných stezek. Ten totiž stojí na drobných pěstitelích, právě oni ale ještě většinou své vinice k registraci nepřihlásili.

Takzvanou přeregistraci vinohradů provádějí už téměř rok pracovníci ÚKZÚZ. Jen z takto přihlášených vinic budou podle ÚKZUZ moci vinaři legálně po vstupu země do EU lisovat víno. Stejně tak se budou moci obnovovat jen registrované vinohrady. Znamená to, že oficiálně budou existovat jen registrované vinice, a pouze z nich bude možné vyrábět víno a vysazovat nové vinohrady.

Registrace vinic je jedním z bodů sjednocování naší legislativy s předpisy EU. Za neodpovídající evidenci by země musela po vstupu každoročně platit značné pokuty. Pěstitel vína musí zvlášť přihlásit každou vinici s plochou větší než tisíc metrů čtverečních, na které hospodaří. Jednotliví menší pěstitelé se mohou zaregistrovat samostatně, nebo ve větším počtu společně. Za využívání neregistrované vinice bude podle ÚKZUZ vinaři hrozit udělení sankce až do výše půl milionu korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist