https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/atelier-pro-zivotni-prostredi-podal-zalobu-ohledne-tunelu-pod-vitkovem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ateliér pro životní prostředí podal žalobu ohledně tunelů pod Vítkovem

14.8.2001 16:21 | PRAHA (ČIA)
Se dvěma dvojkolejnými tunely pod vrchem Vítkov, které by měly navazovat na nové železniční mosty a povedou přes pražskou Seifertovu ulici, zásadně nesouhlasí občanská iniciativa Ateliér pro životní prostředí. Její zástupce Petr Kužvart pro ČIA uvedl, že na tento projekt, nazvaný Nové spojení, podala iniciativa nedávno žalobu u Vrchního soudu v Praze na přezkum zákonnosti správního rozhodnutí.
 

Ateliér pro životní prostředí ve své žalobě mimo jiné uvádí, že návrh stavby Nového spojení je v rozporu s východisky, cíli a účelem územního plánu, to znamená zejména s požadavkem chránit Pražskou památkovou rezervaci (PPR) před drastickými stavebními změnami i v její těsné blízkosti a zejména s všeobecně uznávanou potřebou preventivní ochrany PPR před umísťováním funkcí města, které mohou vyvolávat v budoucnu neregulovatelné stavební změny.

Dále upozorňuje, že umístěná stavba vychází ze zastaralé resortní koncepce přestavby železničního uzlu Praha z konce 80. let, jejíž důsledky jsou v rozporu s regulativy funkčního a prostorového uspořádání území hlavního města Prahy. Stavba je zcela nevhodná pro regionální dopravu, praví se dále, protože nejen nenabízí průjezd vlaků na protilehlé tratě, ale dokonce ani neumožňuje přímý přestup mezi jednotlivými rameny příměstské železniční dopravy, která tak netvoří souvislou síť. To je podle iniciativy v rozporu se zásadami udržitelné dopravy.

V závěru žaloby uvádí iniciativa, že konkrétní věcná pochybení při navrhování předmětné stavby jsou uvedeny pro informaci soudu v příloze tohoto podání. "Je tak učiněno s úmyslem seznámit soud a všechny zúčastněné s důvodnými obsahovými výhradami vůči prosazovanému řešení tak, aby nikdo, zejména ti, kdo se prosazování této zjevně zhoubné a zpozdilé investice činně účastnili, nemohl v budoucnu, po jejím případném provedení, tvrdit, že o těchto vadách navrhovaného souboru staveb a neodčinitelných škodách páchaných navrhovanou stavbou v předmětném území nevěděl."


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist