https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/audi-bmw-a-man-hodlaji-upravit-statisice-naftovych-vozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Audi, BMW a MAN hodlají upravit statisíce naftových vozů

29.6.2017 09:00 | MNICHOV (ČTK)
Řada německých měst, včetně bavorské metropole Mnichova, nyní uvažuje o zákazech jízdy dieselových aut. "My si myslíme, že jsou zde inteligentnější možnosti než zákazy jízdy," poznamenal generální ředitel BMW Harald Krüger. / ilustrační foto
Řada německých měst, včetně bavorské metropole Mnichova, nyní uvažuje o zákazech jízdy dieselových aut. "My si myslíme, že jsou zde inteligentnější možnosti než zákazy jízdy," poznamenal generální ředitel BMW Harald Krüger. / ilustrační foto
Německé automobilky BMW, Audi a MAN uzavřely se spolkovou zemí Bavorsko dohodu ohledně snižování emisí naftových motorů. Firmy Audi a BMW v rámci této dohody provedou technické úpravy u statisíců naftových vozů v Německu. Informovala o tom včera místní média.
 

Bavorská ministryně hospodářství Ilse Aignerová uvedla, že automobilky Audi a BMW upraví polovinu svých naftových vozů podléhajících normě Euro 5 a registrovaných v Německu. V případě BMW je podle údajů firmy registrováno v Německu zhruba 700.000 vozů podléhajících normě Euro 5, z nichž by mohlo být upraveno nejméně 350.000. Automobilka Audi zatím žádná čísla neposkytla, poznamenala agentura DPA.

Úprava naftových vozů Audi a BMW by měla zahrnovat aktualizaci softwaru pro řízení motoru. Agentura Reuters již začátkem týdne s odvoláním na své zdroje uvedla, že německá vláda jedná se zástupci automobilového sektoru o aktualizaci softwaru pro řízení motoru až u 12 milionů naftových vozů.

Automobilky BMW, Audi a MAN sídlí v Bavorsku. Audi a BMW vyrábějí luxusní osobní automobily, zatímco MAN je producentem nákladních vozů. Bavorsko doufá, že se ke snaze o snižování emisí naftových vozů připojí také automobilky sídlící mimo tuto spolkovou zemi. Podle Aignerové jezdí po německých silnicích dohromady 5,9 milionu naftových vozů podléhajících normě Euro 5.

Bavorsko předpokládá, že plánované úpravy vozů Audi a BMW nepřinesou jejich majitelům žádné náklady. "Mým cílem je, aby zákazník nic neplatil," uvedla Aignerová. Konečné dohody s automobilkami Audi a BMW však v tomto směru ještě nebylo dosaženo, upozorňuje agentura DPA.

Bavorsko v rámci dohody o snižování emisí plánuje nákupní pobídky, které by měly přimět majitele starších naftových aut k přechodu k novějším vozům s nižší spotřebou.

Emise naftových motorů se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká rovněž asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Řada německých měst, včetně bavorské metropole Mnichova, nyní uvažuje o zákazech jízdy dieselových aut. "My si myslíme, že jsou zde inteligentnější možnosti než zákazy jízdy," poznamenal generální ředitel BMW Harald Krüger. "Proto podporujeme snahu bavorské vlády o komplexní a trvalé zlepšení kvality ovzduší v našich městech," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist