https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australanka-bezela-maraton-kazdy-den-po-150-dni-australii-prebehla-napric
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australanka běžela maraton každý den po 150 dní, Austrálii přeběhla napříč

22.1.2023 00:48 | MELBOURNE (ČTK)
Svým počinem chtěla kromě pokoření rekordu maratonkyně zvýšit povědomí o úbytku rostlinných i živočišných druhů v Austrálii, která ze světových zemí trpí poklesem biodiverzity téměř ze všech nejvíce.
Svým počinem chtěla kromě pokoření rekordu maratonkyně zvýšit povědomí o úbytku rostlinných i živočišných druhů v Austrálii, která ze světových zemí trpí poklesem biodiverzity téměř ze všech nejvíce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Plesník / Ochrana přírody
Australská běžkyně Erchana Murrayová-Bartlettová pokořila světový rekord v počtu uběhnutých maratonů ženou každý den po sobě, uběhla jich 150 ve 150 dnech. Dvaatřicetiletá běžkyně sérii zahájila 22. srpna a v pondělí za hlasitého potlesku shromážděných doběhla do australského Melbourne. Uběhla celkem 6300 kilometrů. O její cestě píše web stanice BBC.
 

Svým počinem chtěla kromě pokoření rekordu maratonkyně zvýšit povědomí o úbytku rostlinných i živočišných druhů v Austrálii, která ze světových zemí trpí poklesem biodiverzity téměř ze všech nejvíce. Pro environmentální charitativní organizaci Wilderness Society vybrala 100 000 australských dolarů (asi 1,5 milionu korun).

"Nedokážu slovy vyjádřit, jak krásný pocit byl proběhnout cílovou rovinkou. Upřímně myslím, že to budu zpracovávat v dalších týdnech, měsících a letech," napsala Murrayová-Bartlettová na facebookovém profilu, kde informovala o svém běhu.

BBC Murrayová-Bartlettová vypověděla, že na své cestě napříč Austrálií byla pokousána "všemi druhy hmyzu pod sluncem" - mravenci, komáry i pavouky - spálilo ji slunce, prožila mnoho různých bolestí a když doběhla do Melbourne, její nohy natekly o celou další velikost bot. Párů bot použila za 6300 kilometrů deset.

Ačkoliv každý den přijala mezi 5000 a 6000 kaloriemi, zhruba třikrát více, než potřebuje průměrná žena, ztratila váhu.

Předchozí rekord v počtu uběhnutých maratonů každý den po sobě držela Britka Kate Jaydenová, která jich uběhla 106. Absolutní rekord drží španělský ultramaratonec Ricardo Abad, který mezi lety 2010 a 2012 uběhl 607 maratonů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist