https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-hlasi-velkolepy-objev-dvacet-novych-sladkovodnich-druhu-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie hlásí velkolepý objev: dvacet nových sladkovodních druhů ryb

21.1.2016 04:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během třítýdenních monitoringů se vědci vydávali helikoptérami k izolovaným řekám a sladkovodním skalním tůním. Při odchytech si někde vystačili se sítěmi a podběráky, jinde se museli potápět.
Během třítýdenních monitoringů se vědci vydávali helikoptérami k izolovaným řekám a sladkovodním skalním tůním. Při odchytech si někde vystačili se sítěmi a podběráky, jinde se museli potápět.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aktuální úspěch australských biologů dokládá, že se za neznámými zvířaty nemusíte vydávat jen do divokých pralesů. Někdy se stačí dobře dívat tam, kde už hledali jiní. Například koncem roku 2015 ukončený průzkum australských vnitrozemských toků přinesl hned dvacítku pro vědu dosud nepopsaných druhů ryb.
 

Tříletého průzkumu vybraných lokalit se v roce 2012 zhostili zástupci „domácích“ prestižních vědeckých institucí, počínaje univerzitou v Melbourne, muzea Victoria či Muzea Severního teritoria v Darwinu. Během třítýdenních monitoringů se vědci vydávali helikoptérami k izolovaným řekám a sladkovodním skalním tůním. Při odchytech si někde vystačili se sítěmi a podběráky, jinde se museli potápět. Důvod? Celá tato oblast je sice opěvována v cestovních průvodcích a hojně navštěvována dobrodružnými fotografy, ale solidní systematický průzkum tu dosud neprobíhal.

Největšího překvapení se biologové dočkali v říčních tocích a tůních v okolí regionu Kimberley, které byly považovány za „nejméně probádaný australský sladkovodní ekosystém“. Zaznamenáno zde bylo šestnáct dosud neznámých zástupců čeledi bručounovitých (Terapontidae), tři druhy z čeledě hlavačkovitých (Eleotridae) a jeden druh čeledě gavúnovitých (Atherinidae). Velkolepý objev dvaceti nových druhů sladkovodních ryb znamená pro australské ichtyology a biology hned několik věcí.

Třeba to, že se počet domácích druhů ryb nárazově zvýšil skoro o 10 % a že se jedná o vůbec nejrychlejší navýšení v počtu zaznamenaných nových druhů od doby, kdy Australané začali živočichy pro vědu popisovat. Nebo že se z dosud nemapovaného regionu Kimberley takřka přes noc stalo jedno ze zásadních center biologické diverzity. Řada zde pozorovaných druhů je totiž svým výskytem vázána pouze na jednu ze sedmnácti řek v Kimberley.

„Musíme si přiznat, že pokud se nám podařilo za pouhá tři léta zvýšit objevy nových druhů počet sladkovodních ryb v regionu Kimberley o dvojnásobek, nutně musí ještě celá řada živočichů v této oblasti unikat naší pozornosti,“ říká Tim Dempster, docent z Univerzity v Melbourne. „Je úžasné, že vody v regionu Kimberley jsou doslova pokladnicí nových druhů. A ještě úžasnější je, že jsme tyto druhy vlastně nikdy nehledaly.“

Nalezené druhy se zatím neřadí mezi chráněné či ohrožené, byť jejich izolovaná stanoviště mohou něco napovídat o budoucím možném ohrožení. Dvacítka nových druhů je podle Demsptera ale jen špičkou ledovce a nové objevy dalších živočichů na sebe jistě nenechají dlouho čekat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist