https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-odmitla-ratifikovat-kjotsky-protokol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie odmítla ratifikovat Kjótský protokol

6.6.2002 15:02 | CANBERRA (Austrálie)/PRAHA (EkoList)
Austrálie, která patří k největším producentům skleníkových plynů na světě a je mimo jiné také největším světovým exportérem uhlí (jehož spalováním vzniká skleníkový plyn CO2), odmítla ratifikovat Kjótský protokol. Včera to oznámil australský premiér John Howard. "Ratifikace Kjótského protokolu není věcí australského národního zájmu," řekl Howard ve své řeči k poslancům australského parlamentu.
 

"Pro nás by ratifikace znamenala pouze ztrátu pracovních míst a katastrofu pro australský průmysl," pokračoval John Howard. Právě z těchto důvodů bude australská vláda podle Howardových slov dále pokračovat ve svých krocích proti Kjótskému protokolu.

Zpráva o odmítnutí mezinárodní úmluvy o ochraně klimatu přišla z Austrálie pouhý den poté, co Kjótský protokol ratifikoval další z důležitých světových producentů skleníkových plynů - Japonsko. To při té příležitosti apelovalo na další velké znečišťovatele, zejména na Rusko a Spojené státy, aby se k protokolu co nejrychleji připojily. Spojené státy ovšem případnou ratifikaci Kjótského protokolu odmítly takřka okamžitě po nástupu George W. Bushe do Bílého domu. Před pěti dny protokol společně ratifikovaly také všechny členské země EU.

Kjótský protokol vstoupí v platnost ve chvíli, kdy jej ratifikuje alespoň 55 zemí, jejichž skleníkové emise reprezentují 55-procentní podíl celosvětových emisí. Právě z tohoto důvodu je důležité, aby protokol ratifikovaly zejména průmyslově vyspělé země, které produkují nejvíce látek, které ke klimatickým změnám přispívají.

John Howard argumentoval také tím, že nejprve je nutné, aby světové společenství uložilo závazky ke snižování skleníkových emisí a aby Spojené státy nezůstávaly stranou. Paradoxem je, že Austrálii samotné se v roce 1997 podařilo vyjednat pro sebe v Kjótu možnost faktického zvýšení skleníkových emisí.

Austrálie už v únoru podepsala dohodu s USA o společném hledání praktických kroků ke snižování emisí skleníkových plynů bez Kjótského protokolu. Australská vláda tehdy ovšem odmítla, že by podpis dohody znamenal, že Canberra odmítne ratifikovat Kjótský protokol.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist