https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsti-miliardari-podporili-obri-solarni-projekt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští miliardáři podpořili obří solární projekt

25.11.2019 00:15 | MELBOURNE (ČTK)
Dva australští miliardáři investovali desítky milionů dolarů do nastartování megaprojektu na dodávky solární energie ze severní Austrálie do Singapuru prostřednictvím nejdelšího podmořského vysokonapěťového kabelu na světě.  / Ilustrační foto
Dva australští miliardáři investovali desítky milionů dolarů do nastartování megaprojektu na dodávky solární energie ze severní Austrálie do Singapuru prostřednictvím nejdelšího podmořského vysokonapěťového kabelu na světě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva australští miliardáři investovali desítky milionů dolarů do nastartování megaprojektu na dodávky solární energie ze severní Austrálie do Singapuru prostřednictvím nejdelšího podmořského vysokonapěťového kabelu na světě. Uvedla to singapurská firma Sun Cable, která vede celý projekt v hodnotě zhruba 22 miliard australských dolarů (346 miliard Kč).
 

Sun Cable plánuje postavit v Austrálii solární farmu na ploše 15.000 hektarů o instalované kapacitě deset gigawattů, bateriové úložiště o výkonu 22 gigawatthodin a 4500 kilometrů dlouhou přenosovou síť do Singapuru. Všechny tři části budou největší svého druhu na světě. Singapur by z Austrálie měl dostávat zhruba pětinu dodávek elektřiny, které potřebuje. To by pomohlo snížit závislost země na dovozu zkapalněného zemního plynu.

Sun Cable získal nejnovější peníze od soukromého rodinného fondu spoluzakladatele firmy Atlassian Mikea Cannona-Brookese a soukromé firmy těžařského magnáta Andrewa Forresta Squadron Energy. Generální ředitel Sun Cable David Griffin uvedl, že získaná částka je necelých 50 milionů AUD a pokryje náklady na projektování a získání regulačních a ekologických povolení předtím, než firma začne hledat peníze na financování celého projektu. Sun Cable doufá, že se podaří získat finance na celý projekt do konce roku 2023. Komerční provoz má být zahájen v roce 2027.

"Je to nesmírně vzrušující projekt s potenciálem změnit svět," uvedl podle agentury Bloomberg Cannon-Brookes, který je bojovníkem za čistou energii. "Pokud se nám to podaří, můžeme pro Austrálii vybudovat nové vývozní odvětví, vytvořit pracovní místa a nastavit budoucnost pro naši ekonomiku."

Cannon-Brookes v roce 2016 vyzval přes twitter šéfa Tesly Elona Muska, aby vytvořil za 100 dní v Austrálii největší baterii na světě, která by zabránila výpadkům proudu v zemi. Sázka byla v té době odmítnuta a označena za přemrštěnou, Tesla ale nakonec baterii ve stanovené lhůtě opravdu postavila, což pomohlo stabilizovat energetickou soustavu, napsala agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist