https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsti-vedci-objevili-vice-nez-50-novych-druhu-pavouku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští vědci objevili více než 50 nových druhů pavouků

18.4.2017 07:00 (ČTK)
Jeden z nově objevených pavoučích druhů patří do čeledi sklípkanovitých. O nové druhy se rozrostla také čeleď skákavek, které jsou zdatnými skokany schopnými přeskočit délku vlastního těla, a to až padesátinásobně. / ilustrační foto
Jeden z nově objevených pavoučích druhů patří do čeledi sklípkanovitých. O nové druhy se rozrostla také čeleď skákavek, které jsou zdatnými skokany schopnými přeskočit délku vlastního těla, a to až padesátinásobně. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Více než 50 nových druhů pavouků objevila vědecká výprava v Austrálii. Pro ty, kdo trpí arachnofobií, to zřejmě není příliš dobrá zpráva - tím spíš, že některé z nově objevených druhů dorůstají velikosti běžného jídelního talíře, napsal zpravodajský server breaking.news.ie.
 

Tým vědců tvořili experti z Queenslandského muzea a Macquarieské univerzity, které do terénu doprovázeli domorodí stopaři a lovci. Expedice je zavedla na poloostrov Cape York, který leží na severu Austrálie a má rozlohu přibližně 137.000 kilometrů čtverečních.

Jeden z nově objevených pavoučích druhů patří do čeledi sklípkanovitých. Tito pavouci se ukrývají v malých norách, kde číhají na svou kořist. Špatnou zprávou pro ty, kdo pavouky příliš nemilují, je, že si občas místo nory najdou skrýš pod dveřmi či v otvorech kolem zárubní.

O nové druhy se rozrostla také čeleď skákavek, které jsou - jak jejich jméno napovídá - zdatnými skokany schopnými přeskočit délku vlastního těla, a to až padesátinásobně. A krom toho také mají osm očí, které jim dodávají dost kuriózní vzhled - pokud tedy postojí na místě dost dlouho, aby si je pozorovatel mohl dobře prohlédnout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist