https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsti-vedci-zacali-s-ockovanim-koalu-proti-infekci-chlamydiemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští vědci začali s očkováním koalů proti infekci chlamydiemi

9.5.2023 15:10 (ČTK)
Australští vědci začali s testováním očkování koalů medvídkovitých proti infekci bakteriemi chlamydiemi, která výrazně ohrožuje populaci těchto volně žijících zvířat. Napsala to agentura AP. Vědci se na testovací populaci snaží pochopit, jak velké procento koalů musí naočkovat, aby zabránili či výrazně omezili šíření nemoci, která se přenáší během páření.
 

Vědci vedou testovací program v oblasti Northern Rivers ve státě Nový Jižní Wales. V plánu mají naočkovat zhruba polovinu tamní populace koalů, což je zhruba 50 zvířat. První jedince naočkovali na začátku března a podávání vakcíny se po více než dvou měsících pomalu chýlí ke konci.

"Chceme vyhodnotit, jaké procento koalů potřebujeme naočkovat, aby se výrazně snížilo (šíření) nákazy a nemoci," řekl agentuře AP biolog Samuel Phillips, který pomáhal s nastavením programu. Vakcína sama byla již otestovaná na koalech, kteří se z volné přírody dostali do útulků, a měla by být pro zvířata bezpečná.

Infekce chlamydiemi a následná nemoc chlamydióza představují pro populaci koalů výrazné ohrožení. "Zabíjí koaly, protože ti tak onemocní, že nemohou lézt po stromech, aby si obstarávali potravu, či utéct před dravci, a samičky se mohou stát neplodnými," uvedl Phillips.

Vědci koaly očkují za použití pasti, kterou vybudují kolem kmene stromu, na kterém se zrovna zvíře nachází. Po anestezii ho naočkují a pak ho 24 hodin drží pod kontrolou. Zvíře je nakonec vypuštěno do volné přírody a označeno růžovou tečkou, aby se zamezilo opakovanému očkování jednoho zvířete.

Očkování zvířat žijících ve volné přírodě je stále dosti vzácné. V minulosti vědci naočkovali například tuleně na Havajských ostrovech a v Brazílii dostaly očkování proti žluté chřipce opice lvíčci zlatí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist