https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/autodopravci-chteji-vice-penez-na-udrzbu-silnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Autodopravci chtějí více peněz na údržbu silnic

4.1.2002 16:48 | PRAHA (ČIA)
Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM) hodlá iniciovat jednání na půdě Poslanecké sněmovny, jehož cílem by mělo být navýšení finančních prostředků pro Státní fond dopravní infrastruktury, které by se daly použít na údržbu a opravy silnic. "Především bychom chtěli, aby sněmovna navýšila podíl spotřební daně do fondu dopravní infrastruktury z dnešních 20 procent na předchozích 24 procent a výhledově až na 30 procent," řekl na dnešní tiskové konferenci SAČM jeho předseda Bedřich Danda.
 

Podle jeho slov by si jeho společenství autodopravců rovněž představovalo, že by do doby navýšení podílu spotřební daně věnovali několik desetihaléřů z každého litru prodaných pohonných hmot ve prospěch financování údržby a oprav pozemních komunikací dodavatelé a distributoři pohonných hmot. "Toto nemusí být pouze nesplnitelné přání, když se nedávno vládě dařilo při rostoucí ceně benzínu držet cenu nafty pod 26 korunami za litr, může se jí nyní podařit přesvědčit dodavatele i o tomto," zdůraznil Danda.

Jak dále uvedl, v České republice je nyní 10 procent mostů v havarijním stavu a v posledních letech se na běžnou údržbu a opravy silnic dávalo jen dvě třetiny částky potřebné k tomu, aby se stav vozovek ještě nezhoršoval. Autodopravcům se především nelíbí to, že na údržbu přibližně 55 tisíc kilometrů silnic jde přibližně stejně finančních prostředků jako na údržbu 9,4 tisíce kilometrů železničních tratí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist