https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/automobilky-visegradu-budou-jednat-o-snizeni-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Automobilky Visegrádu budou jednat o snížení emisí

13.4.2018 08:11 | PRAHA (ČTK)
Podle návrhu Evropské komise průměrné emise osobních a dodávkových aut nově registrovaných v EU budou muset být v roce 2025 o 15 procent a v roce 2030 o 30 procent nižší ve srovnání s rokem 2021. Evropská asociace výrobců aut ACEA se k návrhu staví kriticky a navrhuje snížení o 20 procent. / Ilustrační foto
Podle návrhu Evropské komise průměrné emise osobních a dodávkových aut nově registrovaných v EU budou muset být v roce 2025 o 15 procent a v roce 2030 o 30 procent nižší ve srovnání s rokem 2021. Evropská asociace výrobců aut ACEA se k návrhu staví kriticky a navrhuje snížení o 20 procent. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Praze dnes budou jednat zástupci národních automobilových asociací a státní správy zemí visegrádské čtyřky (V4) o snižování emisí v automobilovém průmyslu. Tématem bude legislativní návrh Evropské komise pro regulaci emisí CO2 po roce 2020 a podmínky pro rozvoj tzv. čisté mobility.
 

Zástupci automobilového průmyslu se budou zabývat dopady navrhovaných emisních cílů CO2 z osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel pro roky 2025 a 2030 na průmysl zemí V4. S tím souvisí podpora čisté mobility, která koresponduje s nutným rozvojem infrastruktury a vytvářením pobídek pro nákup nízkoemisních vozidel.

Podle návrhu Evropské komise průměrné emise osobních a dodávkových aut nově registrovaných v EU budou muset být v roce 2025 o 15 procent a v roce 2030 o 30 procent nižší ve srovnání s rokem 2021. Evropská asociace výrobců aut ACEA se k návrhu staví kriticky a navrhuje snížení o 20 procent. Podle ACEA se emise CO2 v automobilech od roku 2005 snížily o 28 procent a do roku 2021 redukce dosáhne 42 procent.

Evropské automobilky se v rámci snahy o splnění stále přísnějších požadavků regulačních orgánů v příštích letech chystají výrazně rozšířit nabídku modelů na elektrický pohon. Firmy jako Volkswagen či Mercedes Benz chystají ke každému modelu elektrickou alternativu. Škoda Auto, která je součástí Volkswagenu, chce s prvním elektromobilem přijít na trh na konci příštího roku, v roce 2019 uvede i první vůz na hybridní pohon. Do roku 2025 chce nabízet deset modelů na elektrický pohon.

Automobilky v zemích V4 vyrobily loni celkem přes 3,6 milionu vozidel, z toho 1,42 milionu připadá na Česko a 1,03 milionu na Slovensko. Automobilový průmysl v regionu zaměstnává přes 636.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist