https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ave-cz-chce-opet-rozsirit-skladku-odpadu-u-nasavrk-na-chrudimsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AVE CZ chce opět rozšířit skládku odpadu u Nasavrk na Chrudimsku

10.9.2019 00:20 | NASAVRKY (ČTK)
Společnost AVE CZ odpadové hospodářství chce znovu rozšířit svou skládku odpadu u Nasavrk na Chrudimsku. / Ilustrační foto
Společnost AVE CZ odpadové hospodářství chce znovu rozšířit svou skládku odpadu u Nasavrk na Chrudimsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Město Nasavrky
Společnost AVE CZ odpadové hospodářství chce znovu rozšířit svou skládku odpadu u Nasavrk na Chrudimsku. Skládka by se měla zvětšit směrem na východ a kapacita vzrůst o 108.000 metrů krychlových. Rozšíření by prodloužilo využitelnost skládky o dva až tři roky podle stupně hutnění, zjistili novináři z oznámení o posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA).
 

Roční navážené množství odpadů by mělo dosáhnout zhruba 50.000 tun. Denně se počítá s příjezdem 60 nákladních automobilů.

Skládka u Nasavrk se stále postupně rozšiřuje. V prvních čtyřech etapách dosáhla kapacita 610.730 metrů krychlových, v páté etapě přibylo dalších 440.000 metrů krychlových. Po ukončení šesté etapy by skládka měla obsahovat 1,158.730 metrů krychlových materiálu, což představuje 1,042 až 1,390 milionu tun.

U Nasavrk se za léta skládkování vytvořil nový kopec. I když se výška skládky nezmění, oznámení připouští, že rozšíření bude představovat středně silný až silný zásah do krajinného rázu. "Dojde k narušení krajinného rázu, nedojde však k jeho změně. Z pohledu dlouhodobé únosnosti, respektive udržitelnosti krajiny je záměr na hranici akceptovatelnosti," uvádí se v dokumentaci. Záměr vytváří výraznou dominantu v krajině a přímo konkuruje lokálním kulturním dominantám Nasavrk, kostelu svatého Jiljí a zámku.

Proti dřívějšímu rozšiřování skládky se stavěla již v letech 2010 a 2011 tři občanská sdružení, pod protestní peticí shromáždila přes 1100 podpisů. Krajský úřad v Pardubicích jim napoprvé vyhověl, podruhé však jejich námitky zamítl. Kritikům vadilo, že po zvýšení skládka naruší krajinný ráz, obávali se rovněž častějšího úletu odpadků, vyšší prašnosti a zápachu a úniku kontaminovaných odpadních vod do okolí. Tehdy se uvádělo, že skládka by měla ukončit provoz v roce 2020.

Skládka byla založená v 70. letech minulého století, Nasavrky ji provozovaly od roku 1993. V roce 2006 s firmou AVE CZ založily společný podnik. V roce 2015 radnice svůj čtyřicetiprocentní podíl firmě prodala za 4,5 milionu korun. Nasavrky získaly loni z poplatků za uložení odpadů více než 16 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist