https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/azos-chce-instalovat-novy-lakovaci-uzel-nymburk-je-proti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Azos chce instalovat nový lakovací uzel, Nymburk je proti

16.9.2016 17:46 | NYMBURK (ČTK)
Společnost Azos požádala Středočeský kraj o povolení instalace nového lakovacího uzlu linky KTL (kataforézní lakování). V žádosti uvádí, že náhradní uzel má být používán v případě poruchy základního lakovacího uzlu. Město Nymburk je ale proti a trvá na tom, aby Azos odstranil příčiny zápachu, který dlouhodobě obtěžuje obyvatele. Novinářům to řekl starosta Nymburka Tomáš Mach.
 

Azos žádá kraj již o pátou změnu integrovaného povolení. Podle dokumentace však není cílena na odstranění negativních důsledků provozu firmy, jako je zápach obtěžující obyvatele města. Společnost má v úmyslu pouze stabilizovat výrobu s potenciálem zvýšení výrobní kapacity. "Město Nymburk je toho názoru a důrazně upozorňuje, že v případě schválení požadované změny spočívající v instalaci náhradního uzlu není ze strany AZOS CZ vyloučena budoucí žádost ve smyslu umožnění provozu obou linek současně," řekl Mach.

Společnost AZOS CZ obyvatelé Nymburku označují za původce zápachu ve městě. Firma to odmítá s tím, že předpisy splňuje a zápach je podle ní třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí. V minulosti se v Nymburku konalo několik protestních akcí, poslední letos v červnu, té se zúčastnily zhruba tři stovky lidí. Podle starosty se žádná další protestní akce neplánuje, vznikla ale nová iniciativa, která se problematikou provozu Azosu v Nymburku zabývá. S jejím předsedou bude jednat i starosta Mach s cílem pokusit se bojovat s problémem společně.

Společnost AZOS CZ s.r.o. byla založena v roce 2005. Zabývá se kataforézním lakováním a zinkováním. Firma je významným dodavatelem v oblasti automobilového průmyslu, největším odběratelem je mladoboleslavská Škoda Auto.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist