https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/badatele-nasli-v-podyji-vzacneho-alpskeho-sneka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Badatelé našli v Podyjí vzácného alpského šneka

3.8.2018 00:15 | ZNOJMO (ČTK)
Včelínka ozdobná je asi jen čtyři milimetry velký lesní plž z čeledi sudovkovití.
Včelínka ozdobná je asi jen čtyři milimetry velký lesní plž z čeledi sudovkovití.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Horsák / Správa národního parku Podyjí
Badatelé objevili v Podyjí na Znojemsku drobného alpského šneka - včelínku ozdobnou. Podle vědců je to teprve druhé místo v ČR, kde se vyskytuje, uvedl web Národního parku Podyjí.
 

Vzácného šneka našel na začátku léta zoolog Radovan Coufal. Včelínka ozdobná je asi jen čtyři milimetry velký lesní plž z čeledi sudovkovití. "Svým vzhledem připomíná staré slaměné úly a odtud pochází také její české jméno. Samotná ulita je rohově hnědé barvy s hedvábným leskem. Obústí je velmi tvarově zajímavé a připomíná srdce," uvedl zoolog Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Včelínka je typickým alpským druhem s hojným výskytem v Rakousku, Německu či Slovinsku. Několik málo údajů o tomto druhu pochází také ze sousedního Slovenska. V České republice vědci tohoto šneka objevili teprve nedávno, a to v lokalitě nedaleko Moravské Dyje u Starého Hobzí u Slavonic. V Národním parku Podyjí žije tento drobný druh v lese blízko Hamerského potoka u Vranova nad Dyjí. Chrání ho tam I. zóna národního parku a bezzásahová část lesních porostů.

Kromě toho, že nález tohoto druhu je teprve druhou lokalitou pro Českou republiku, je také podle vědců teprve pátým místem severně od řeky Dunaj v Evropě. "Z dosavadních poznatků je patrné, že jde o velmi náročný druh jak na klimatické podmínky, tak na zachovalost biotopů. Dnešní lokality budou pravděpodobně dálkovými výsadky ze souvislého areálu druhu například pomocí ptáků," uvedl Mačát.

Nález je však unikátní i v jiné souvislosti. Není to totiž první záznam včelínky z Podyjí. Ulitu tohoto druhu odborníci nalezli už v devadesátých letech v profilu Louckého pramene. Pocházela z období takzvaného Atlantiku, tedy z nejvlhčího a nejteplejšího období čtvrtohor zhruba před osmi až pěti tisíci lety.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist