https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/baltimore-sun-zakon-o-ovzdusi-potrebuje-zmeny-rikaji-americti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Baltimore Sun: Zákon o ovzduší potřebuje změny, říkají američtí vědci

3.2.2004 16:16 | PRAHA/BALTIMORE (EcoMonitor)
Zákon o čistotě ovzduší (Clean Air Act) za posledních třicet let výrazně napomohl ve Spojených státech ke snížení objemu vypouštěných škodlivých plynů. Minulý týden však vědci z Národní akademie věd oznámili, že do budoucna je potřeba zákon velmi výrazně zpřísnit a zastavit další znečišťování ovzduší.
 

V dlouho očekávaném vyjádření, které si vyžádal Kongres před více než dvěma lety, kladou vědci hlavní důraz na redukci znečišťujících látek jako je oxid uhelnatý, oxid siřičitý a olovo, především v souvislosti s neustále narůstajícím počtem obyvatel a s tím spojeným nárůstem spotřeby energie. Podle zprávy se v budoucnu bude muset Agentura ochrany životního prostředí (EPA) daleko více zaměřit na varování o postupu znečištění na území celé země, což by mělo pomoci lepší ochraně křehkých ekosystémů i obyvatel.

"Máme dobrý pocit, že se nám podařilo něco dobrého, když jsme prosadili Zákon o čistotě ovzduší, který víceméně funguje a díky němuž je naše ovzduší skutečně čistší," říká předseda vědeckého výboru, profesor William L. Chameides působící na Georgia Institute of Technology. "Tento zákon ale může být lepší a my ho potřebujeme zlepšit, protože jinak nás čekají skutečně závažné problémy." Zpráva předkládá celou řadou krátkodobých i dlouhodobých doporučení a návrhů, od nutnosti snížit emise u strojů požívaných ve stavebnictví, až po návrh zpracování studie jak snížit emise ovlivňující lidské zdraví.

"Doufáme, že naše zpráva se stane základem pro pokračující zlepšení kvality ovzduší ve světle mnoha negativních faktorů, které se vynořily za posledních deset let," říká Danikle S. Greenbaum, jeden z autorů zprávy a ředitel Health Effects Institute v Bostonu. "Například na základě nových vědeckých poznatků by novým požadavkům na snížení emisí pevných částic i znečištění ozónem nebyla schopná dostát většina země." Zatímco vědecká zpráva se vyhýbá doporučení návrhů jak Kongresu tak Bushově administrativě, zdá se, že Kongres se již rozhodl odmítnout prezidentovou politiku ochrany životního prostředí a místo toho chce schválit nové zákony.

"Myslím, že velká část textu je velmi kritická k cestě jakou zvolil prezident Bush v boji proti znečištění ovzduší, dodává Frank O'Donnel výkonný ředitel Celan Air Trust. Podle O'Donnela je dobrým příkladem chování Agentury ochrany životního prostředí, která místo revize celého systému ochrany čistoty ovzduší provádí jen drobné "evoluční" změny. Vláda přitom dávno oznámila, že chystá radikální změny v plánu "Čistá oblaka", které by umožnily sjednotit dosud roztříštěný systém ochrany ovzduší.

Podle článku Howarda Libita The Baltimore Sun 30. 01. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist