https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bangladesskou-dhaku-zahalila-vrstva-smogu-podobne-podminky-panuji-v-dilli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bangladéšskou Dháku zahalila vrstva smogu, podobné podmínky panují v Dillí

27.12.2023 22:55 (ČTK)
V Indii způsobila hustá mlžná pokrývka řadu dopravních nehod. Ilustrační foto
V Indii způsobila hustá mlžná pokrývka řadu dopravních nehod. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | leshiy985 / Depositphotos
Bangladéšské hlavní město Dháku dnes zahalila silná vrstva toxického smogu. Podobné podmínky panovaly i v Dillí, hlavním městě sousední Indie, kde se ke smogu přidala i mlha. Kvůli ní klesla viditelnost pod 50 metrů a zpožděno bylo více než 100 letů a 25 vlaků, uvedla agentura Reuters.
 

Dháka s 20 miliony obyvatel patří mezi nejlidnatější města světa. Znečištění ovzduší, které nyní podle indexu kvality kleslo na nebezpečné hodnoty, zhoršují rozsáhlé stavební projekty a nadměrné využívání fosilních paliv.

Snímky z dronů vybavených kamerami ukázaly v devět hodin ráno místního času (04:00 SEČ) smog, který Dháku zařadil na první místo mezi nejvíce znečištěnými městy světa s indexem 325, což je hodnota nebezpečná pro zdraví, uvedla švýcarská organizace IQAir. Do odpoledních hodin se podmínky mírně zlepšily a index se dostal na hodnotu 177, která je označována už jen jako nezdravá.

V Indii způsobila hustá mlžná pokrývka řadu dopravních nehod. Ve státě Uttarpradéš se v ranních hodinách na dálnici srazilo několik vozidel. Fotografie a videonahrávky z místa nehody ukazují poškozené části vozidel, jak leží na mlhou zahalené silnici. Podle dostupných informací si nehoda nevyžádala žádné oběti na životech, pouze neupřesněný počet zraněných.

Husté mlhy jsou v této roční době v Dillí a částech střední a severní Indie běžné, souvisejí s chladným počasím. Indický meteorologický úřad varoval, že mlhy budou pokračovat ještě dalších pět dní. Lidé by podle jeho doporučení měli řídit s maximální opatrností, používat mlhovky, a pokud to není nezbytně nutné, neopouštět své domovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist