https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bavorsky-les-navstevuje-cim-dal-vic-turistu-z-ceske-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bavorský les navštěvuje čím dál víc turistů z České republiky

1.6.2017 01:34 | ŽELEZNÁ RUDA (ČTK)
Bavorský les v plné kráse.
Bavorský les v plné kráse.
Do německého národního parku Bavorský les jezdí čím dál víc turistů z Česka. Z loňských 1,8 milionu návštěvníků, kteří v oblasti přenocovali, tvořili Češi přes 1,5 procenta, což je asi 27.000 lidí. Češi byli po Rakušanech a Nizozemcích třetí nejpočetnější skupinou. Mnohem víc je ale českých turistů, kteří do Bavorského lesa přijedou, ale ještě ten samý den se vrátí domů, aniž by se v Bavorsku ubytovali. Podíl těchto "jednodenních turistů" byl mezi 50 až 60 procenty z celkového počtu cizinců, řekli Petra Meindlová z národního parku a Günter Reimann z Turistického sdružení v Řezně.
 

Cizinci tvořili z celkového počtu nocujících turistů deset procent. Oblast Bavorského lesa je podle Reimanna v současnosti mezi všemi srovnatelnými německými regiony na druhém místě v návštěvnosti.

"Zatímco celková návštěvnost roste jen mírně, zájem Čechů dvojciferně. Velký zájem je o výletní cíle doplněné kulturními akcemi," uvedl Reimann. Všechny dotčené bavorské okresy, tedy Regen, Straubing, Cham, Pasov, Degengorf a Freyung-Grafenau, chtějí navázat ještě užší spolupráci s českými okresy v sousedních Plzeňském a Jihočeském kraji a se šumavským národním parkem. Přibývá společných projektů, uvádějí zástupci bavorských turistických centrál.

Věž stromové stezky v Bavorském lese.
Věž stromové stezky v Bavorském lese.

Jde například o velké projekty na 660 kilometrů dlouhé Zlaté stezce přes Bavorský les, která patří mezi nejlepší turistické stezky v Německu a je napojená také na české okresy. "Pěší turistika zůstává stěžejním tématem pro Bavorský les," řekla Meindlová. Stále větší popularitu si získávají centra zaměřená na horská kola, loni vyhodnocená jako nejlepší mezi všemi 34 v Německu. "Centra chceme propojit turistickou stezkou," dodala Meindlová. Tahákem jsou i centra pro rodiny s dětmi, například v Grafenau.

Podle koordinátorky česko-bavorské spolupráce Simony Finkové jsou ceny top wellness rodinných hotelů v Bavorsku se čtyřmi hvězdami srovnatelné s českými tříhvězdičkovými hotely. "Za 35 euro za noc s polopenzí už se tam v pohodě ubytujete," uvedla.

Zimní návštěvnost oblasti, kde jsou kromě národního parku ještě dva přírodní parky, je mírně nižší než letní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist