https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-afrika-potrebuje-zelenou-revoluci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Afrika potřebuje zelenou revoluci

7.5.2008 09:24 | PRAHA/PRETORIA (Ecomonitor)
Afrika se potýká s potravinovou krizí. Podle bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana může krizi zažehnat jen zelená revoluce. Jihoafrický politický analytik Moeletsi Mbeki je však jiného názoru - Afrika podle něj potřebuje změnu vlastnických práv ve vztahu k půdě, napsal minulý týden server BBC.
 

Agronom kontroluje pole s kukuřicí.
Agronom kontroluje pole s kukuřicí.
Foto: Matanya/Wikimedia Commons

Kofi Annan je přesvědčen, že řešením africké potravinové krize je zelená revoluce. Podle něj je nutné místním farmářům poskytnout přímou pomoc, která by vedla k zamezení importu potravin. Analytik Moeletsi Mbeki však tvrdí, že Africe nyní může pomoci především změna právního systému v souvislosti s vlastnictvím půdy. Mbeki zdůrazňuje důležitost udržitelného rozvoje - Afrika se musí stát soběstačnou a musí převzít zodpovědnost za produkci dostatku potravin. Současná politika vlastnictví půdy však takovémuto vývoji nenahrává, naopak jde přímo proti němu. Většina farmářů totiž půdu, kterou obdělává, nevlastní. V řadě afrických zemí je vlastníkem půdy stát. Farmáři proto často žijí v neustálé nejistotě a s vědomím, že o půdu mohou kdykoli přijít.

Podle Mbekiho je nezbytné, aby Afrika plně přejala zodpovědnost za dostatečnou produkci potravin a její udržitelnost. V současné situaci se však tato zodpovědnost buduje dosti nesnadno - nynější nastavení majetkoprávních vztahů k půdě totiž ideu soběstačnosti v produkci potravin nikterak nepodporuje. A to je dle Mbekiho nutné změnit.

Jako příklad toho, jaké negativní důsledky může mít nesprávné nastavení majetkoprávních vztahů k půdě na zemědělskou produkci, uvedl Mbeki Zimbabwe, kde se na konci 80. let 20. století Mugabeho diktátorský režim zmocnil naprosté většiny zemědělské půdy. "Zimbabwe tehdy procházelo obdobím zelené revoluce. Pěstovala se tam například geneticky modifikovaná kukuřice. Avšak Mugabeho režim vyvlastnil zemědělskou půdu," upozorňuje Mbeki. Tento krok pak vedl ke kolapsu tamního zemědělství. Změna majetkoprávního nastavení vlastnictví zemědělské půdy je proto jedním z důležitých kroků na cestě k udržitelnému rozvoji.

Podle článku serveru BBC Online News ze dne 1. května 2008.



reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist