https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-amazonskym-pralesum-klesa-schopnost-vazat-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Amazonským pralesům klesá schopnost vázat CO2

12.3.2004 09:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci bijí na poplach kvůli výsledkům výzkumu v brazilských tropických lesích. Autoři studie tvrdí, že objevili varovné známky toho, že deštné pralesy možná budou mít menší schopnost vázat emise oxidu uhličitého, který je hlavním plynem globálního oteplování.
 

Dlouhodobý výzkum rostlin v oblasti údajně zcela nezasažené lidskou činností ukázal, že stromy rostou i umírají rychleji, než tomu bylo dosud. Autoři v časopise Nature varovali, že tento jev by nutně musel ovlivnit i ostatní rostliny a zvířata. Oblast Amazonie je nesmírně důležitá, protože je zde koncentrována více než polovina všech deštných pralesů světa. Ty dokáží zadržovat nebo alespoň zpomalovat průběh klimatických změn, díky svojí schopnosti zadržovat uhlík a tak snižovat množství oxidu uhličitého v atmosféře.

Vědci z Brazílie a Spojených států, kteří se již 20 let zabývají důsledky kácení deštných pralesů, si povšimli změn v růstu stromů. V nezasažené centrální oblasti Amazonie vysadili téměř 14 000 stromků s průměrem kmene deset centimetrů a sledovali jejich růst. Celá lokalita byla umístěna v odlehlé oblasti, kde neprobíhá žádné kácení ani vypalování mýtin. Vědci pozorovali, že větší a rychleji rostoucí druhy byly úspěšnější než menší dřeviny, které se rozvíjejí pod lesním pokryvem. "Je to jednoznačný fakt, ne žádná náhodná záležitost. Dynamika růstu v deštných pralesech se mění," říká William Laurence vedoucí výzkumu ze Smithsonian Tropical Institute. Rostliny při svém růstu potřebují oxid uhličitý, který váží ze zemské atmosféry. Vědci spekulují o tom, že kvůli kratšímu životnímu cyklu by mohlo dojít ke skokovému zvýšení CO2.

"Původní amazonské pralesy zřejmě hrají důležitou roli "skládky" uhlíku, čímž pomáhají zpomalit klimatické změny. Změny v růstu rostlin mohou ale změnit i tento pozitivní jev," říká studie. "Konkrétně snížení objemu vázaného uhlíku souvisí s tendencí rychle rostoucích dřevin a stromů s rozsáhlými korunami vytvářet kmeny s menší hustotu dřeva, zatímco jejich velikost a každoroční nárůst se zrychluje. Naproti tomu druhy stromů, jejichž dřevo vykazuje vysokou hustotu a jejichž životní prostředí se nachází v nižších vrstvách lesa, pod příkrovem korun stromů, rostou daleko pomaleji." Změny v rozmanitosti lesního porostu, v "panenských oblastech" Amazonie nutně ovlivní život i ostatních obyvatel. Zejména ojedinělých druhů živočichů, kteří žijí v tomto vysoce specifickém ekosystému.

Podle textu BBC News Online 10. 03. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist