https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-americti-krestane-tlaci-sveho-prezidenta-k-ochrane-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Američtí křesťané tlačí svého prezidenta k ochraně životního prostředí

11.7.2005 11:18 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Před začátkem sumittu G8 obvinili ekologičtí aktivisté prezidenta George Bushe a jeho přátele z řad energetického průmyslu, že se budou snažit napadnout očekávanou dohodu nejbohatších států světa o boji proti klimatickým změnám. Kritika postoje amerického prezidenta k ekologickým tématům se snesla i ze strany dosud nejloajálnější části veřejnosti - od členů evangelické církve.
 

Lidé hlásící se k evangelické církvi představují podstatnou část voličstva prezidenta Bushe, který se ostatně sám hlásí k evangelíkům. Péče o životní prostředí se pro církev stala v poslední době velkým tématem. Zelené myšlenky v evangelické církvi se poprvé staly nepřehlédnutelnými, když v roce 2002 rozjel reverend Jim Ball velkou kampaň pod názvem "S čím by jezdil Ježíš".Ta měla upozornit na automobily, které spotřebovávají obrovské množství paliva. Podle reverenda Balla jsou takové vozy bezbožné. Jeho požadavky, aby vláda USA zvýšila ochranu životního prostředí, převzaly všechny hlavy protestantských církví.

Americký prezident Ronald Regan na zasedání Národní asociace evangelíků v roce 1983.
Foto: /AmericanRhetoric.com
Národní asociace evangelíků (NAE), která sdružuje na 30 milionů lidí, publikovala v listopadu 2004 důležitý dokument, který mluví o ochraně přírody jako "o práci na ochranu božího díla". Podle textu má vláda "závazek ochránit své občany před dopady, které přináší ničení životního prostředí." Minulý měsíc se reverend Ted Haggard, prezident NAE, během své návštěvy ve Washingtonu sešel s britským premiérem Tony Blairem, aby vyjádřil podporu chystanému dokumentu zemí G8 o klimatických změnách. Časopis "Christianity Today" podpořil senátní návrh zákona o omezení emisí skleníkových plynů, proti kterému se postavil Bílý dům. "Zelené myšlenky" v evangelickém hnutí mají kořeny v biblické představě odpovědnosti lidstva za ochranu Boží země.

Ačkoli se může současná podpora ochránců životního prostředí, kteří překřtili současného prezidenta USA na "Toxického Texasana", ze strany věřících zdát překvapivá, pro Teda Haggarda je zcela přirozená. "Začali jsme se o životní prostředí zajímat kvůli tomu, co stojí psáno v Bibli," řekl reverend Haggard BBC. "Nové vědecké poznatky dávají tomuto tématu vyšší důležitost, a teď, když je ve vládě řada lidí hlásící se k evangelické víře, chceme, aby se otázky ochrany životního prostředí dostaly na první místa zájmu a důležitosti pro věřící."

Když se myšlenka ochrany životního prostředí skryje pod název "péče o stvoření", stává se daleko přijatelnější pro celou řadu republikánských voličů. Dříve byl environmentalismus především tématem liberálních voličů, kteří jsou převážně bez vyznání. I když ne všichni konzervativní křesťané jsou nakloněni novému trendu. Sdružení "Focus on Family" (Zaměřeno na rodinu), které je jedním z nejhalasnějších odpůrců potratů a možnosti manželského svazku pro osoby stejného pohlaví, tvrdí, že nemůže podporovat "myšlenky, které by stavěly rostliny a zvířata nad úroveň lidí." Podle Davida Neffa, editora časopisu "Christianity Today" existují obavy, že v případě přílišného důrazu na ekologii v praktické politice se dnešní nadšení poněkud vytratí. To podle jednoho z autorů manifestu NAE vysvětluje, proč ještě nemá "péče o stvoření" reálný dopad na vládní politiku. Bílý dům dosud upřednostňuje bohaté zásobení energiemi a ekonomický růst před ochranou životního prostředí.

Ačkoli prezident George Bush slíbil určité snížení emisí skleníkových plynů do roku 2012 prostřednictvím ekologických daňových úlev a dobrovolných opatření, stále odmítá jakékoli zákonné opatření, které by omezování nařizovalo. Zpráva amerického ministerstva zahraničí o klimatických změnách z roku 2002 říká, že vědecké poznatky o změně klimatu nejsou zcela přesvědčivé. Podle reverenda Haggarda se podaří změnit politiku republikánské strany, i když to bude nějakou dobu trvat. S tím souhlasí John Green z University of Akron, který se zabývá politickými studiemi. Podle něj je velmi pravděpodobné, že se evangelíkům podaří v několika dalších letech změnit republikánské postoje, protože "věřící jsou pro republikánskou koalici velice důležití." Podle Pew Research Center je politická váha lidí hlásících se k evangelické církvi na vzestupu. Více než třetina všech hlasů, které získal současný prezident v loňských volbách, pocházela právě od lidí bílé pleti, kteří se hlásí k evangelické církvi.

Podle článku Johna Shielda BBC News Online 05. 07. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist