https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-australie-zacina-debatu-o-jaderne-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Austrálie začíná debatu o jaderné energetice

13.6.2006 08:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
V Austrálii začala bitva o jadernou energetiku. Debata, kterou spustil ministerský předseda John Howard, vyvolala bouřlivou odezvu a rozporuplné reakce. Bohaté a dostupné zásoby uhlí odsunuly jádro v energetické koncepci státu v minulosti na druhou kolej. To by prý nadále nemělo platit, píše internetové zpravodajství BBC.
 

V centru dění se teď nachází vládou ustavený tým expertů, který má odpovědět na otázky, jak by rozvoj jaderné energetiky ovlivnil životní prostředí či ekonomiku a jaké bezpečnostní podmínky je potřeba splnit. "Nepředpokládám, že bychom v Austrálii začali v následujících dvou, třech letech stavět jaderné reaktory," prohlásil John Howard. "K tomu by podle mne mělo dojít až někdy v budoucnu, ale už teď je potřeba začít o tom hovořit." Tým expertů musí především zodpovědět otázku, v jakém rozsahu může jaderná energie nahradit fosilní paliva.

Austrálie je největší vývozce uhlí na světě. V současné debatě o jaderné budoucnosti zatím překvapivě není cítit žádné napětí ze strany uhelného průmyslu. Pro budoucnost uhelné energetiky bude klíčový její vliv na životní prostředí. "Nižší spotřeba uhlí a nové technologie s téměř nulovými emisemi budou asi srovnatelné s jinými alternativními zdroji," říká Mark O'Neill z Australské uhelné společnosti (ACA). Tato společnost věří, že rozvoj ekologičtějších technologií pomůže uhlí, aby zůstalo i nadále ve hře. "Vítáme debatu o jaderné energii jako příležitost pro Australany, aby mohli zhodnotit, jak si představují energetickou budoucnost v souvislosti s problémy klimatických změn," dodává Mark O'Neill. Podle něj se teď ukáže, jaké mají různé druhy energetických zdrojů pozitivní a negativní vlivy jak na životní prostředí, tak na ekonomiku.

Ekologičtí aktivisté mají obavy, že vládou sestavený odborný tým bude nevyhnutelně prezentovat zaujaté, případně zkreslené informace, až na konci roku zveřejní závěrečnou zprávu. "Pravděpodobně skončí s tím, že vydají moc pěknou zprávu o jaderné energii, která má velkou budoucnost," říká Don Henry z Australského fondu ochrany přírody (ACF). Předseda vlády však takový názor nesdílí. "Kvalita posudku závisí na tom, kdo ho vydává, proto musíme začít se skutečnými odborníky, jako jsou jaderní fyzici," řekl pro Australian Broadcasting Corporation. Jaderné elektrárny odmítají také opoziční labouristé. "Celá tato debata by měla být o obnovitelných zdrojích, nikoli o reaktorech," řekl jejich šéf Kim Beazley.

Podle článku Phila Mercera BBC Online News 07. 06. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist