https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-automobilove-vyfuky-jsou-pricinou-krevnich-srazenin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Automobilové výfuky jsou příčinou krevních sraženin

14.5.2008 09:47 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Ovzduší znečištěné výfukovými plyny z dopravy může být příčinou nebezpečných krevních sraženin. Tvrdí to studie amerických vědců. Malé částice vzniklé spalováním fosilních paliv tak zvyšují pravděpodobnost srdečních onemocnění nebo mrtvice, píše BBC.
 

Aerosolové znečištění nad severní Indií a Bangladéšem.
Aerosolové znečištění (plyn + pevné částice) nad severní Indií a Bangladéšem.
Foto: Jacques Descloitres - NASA - GSFC/Wikimedia Commons

Podle studie Harvard School of Public Health jsou pevné částice v ovzduší také příčinou trombóz hlubokých žil v dolních končetinách, což prokázala studie provedená na dvou tisících pacientech. Podle vědců je krev kvůli znečišťujícím látkám hustší a více náchylná ke vzniku sraženin. Tým zkoumal vzorek obyvatel Itálie, u 900 z nich se vyvinula trombóza hlubokých žil v dolních končetinách.

Krevní sraženiny mohou z nohou, kde se vytvoří, putovat do plic, kde se usadí a kde mohou způsobit nebezpečnou plicní embolii - ucpání krevního řečiště krevní sraženinou. To může být za určitých podmínek i příčinou náhlého úmrtí, píše internetové zpravodajství BBC.

Riziko plicní embolie je spojováno s nucenou nehybností celého těla, například při dlouhodobé hospitalizaci na lůžku, ale i při dlouhých zámořských letech. Při současném životním stylu však množství lidí tráví čas dlouhodobým sezením za pracovním stolem bez dostatečného aktivního pohybu.

Lékaři studovali, v jakých oblastech jednotliví pacienti žili, a zjistili, že u lidí, kteří byli rok před vyšetřením vystaveni vyšší úrovni znečištění, hrozí mnohem častěji vznik krevních sraženin. Podle studie zveřejněné v časopise Archives of Internal Medicine zvyšuje nárůst množství pevných částic o 10 mikrogramů na metr čtvereční pravděpodobnost krevních sraženin až o 70 procent.

Úroveň znečištění by podle platné legislativy neměla překračovat koncentraci 50 mikrogramů na metr čtvereční.

Vedoucí studie Andrea Baccarelli BBC řekl: "Výsledky našeho zkoumání přidávají k těm známým rizikovým faktorům krevních sraženin ještě další, nové. Zároveň ale přinášejí důkazy, na jejichž základě bychom měli volat po přísnějších limitech a dalším zlepšování kvality ovzduší v městských oblastech a po snížení nepříznivých vlivů na lidské zdraví."

"Bylo nám známo již delší dobu, že znečištěné ovzduší souvisí s častějším výskytem srdečního infarktu a mrtvice," řekla BBC Beverley Huntová z neziskové organizace Lifeblood, která se zaměřuje na pacienty s trombózou hlubokých žil. Podle ní studie poprvé ukazuje, že znečištěné ovzduší zvyšuje i nebezpečí krevních sraženin v žilách a jak k tomu dochází. "To je důležité zjištění, protože kvalita ovzduší je tím, co můžeme účinnou legislativou ovlivnit," řekla Huntová zpravodajství BBC.

Podle článku serveru BBC Online News ze dne 12. května 2008.



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist