https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-bez-razantniho-omezeni-vyuzivani-uhli-klima-nezachranime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Bez razantního omezení využívání uhlí klima nezachráníme

6.5.2009 12:02 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Asi tři čtvrtiny světových zásob fosilních paliv musí zůstat nevyužity, pokud chce společnost zabránit nebezpečným klimatickým změnám, varují vědci. Informovala o tom BBC.
 

Důl Nástup Tušimice
Lidstvo by mělo ustoupit od používání uhlí, dokud nebude k dispozici technologie zachycování a ukládání uhlíku. Na snímku důl Nástup Tušimice.
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Více než sto států světa podporuje cíl udržet nárůst globálního oteplení pod hranicí 2 °C. Vědci však upozorňují na to, že bez radikálního omezení používání fosilních paliv bude tento limit pravděpodobně dosažen už s rokem 2050.

Britský časopis Nature uvedl, že by se politici měli raději zaměřit na omezení celkové produkce CO2, které má na svědomí lidská činnost, než na stanovování "bezpečných" limitů ročních emisí.

"Aby se zabránilo nebezpečným klimatickým změnám, musíme omezit množství uhlíku celkově vypuštěného do atmosféry, ne vždy jen v daném roce," upozornil Myles Allen z katedry fyziky na Oxfordské univerzitě.

Úmluva OSN o změně klimatu, přijatá roku 1992 na Summitu Země v Riu, zavazuje státy vyhnout se "nebezpečným" klimatickým změnám, aniž by konkrétně stanovila, o jaké změny jde.

Pokud jde o Evropskou unii, ta před několika lety schválila omezení nárůstu teploty do 2 °C proti předprůmyslové éře jako rozumnou hranici. Od té doby byla přijata řadou dalších zemí, ačkoli některé z nich - zejména malé ostrovy - tvrdí, že i tento nárůst může mít nebezpečné důsledky.

Z analýzy Dr. Allena vyplývá, že pokud celkové emise oxidu uhličitého dosáhnou více než jednoho bilionu tun, bude práh 2 °C pravděpodobně překročen. A to se může stát ještě za života této generace, píše BBC. „Trvalo nám dvě stě padesát let spálit první polovinu z bilionu tun a podle dnešních projekcí nám bude trvat jen čtyřicet let spálit tu druhou,“ uvedl Myles Allen.

Jestli chce lidstvo dodržet limit oteplení do 2 °C, musí podle druhé studie publikované v časopise Nature, zcela radikálně omezit spotřebu fosilních paliv. „Jestliže budeme pálit fosilní paliva i nadále tak, jako to děláme nyní, vyčerpáme pomyslný uhlíkový rozpočet za méně než dvacet let a překročíme hranici dvou stupňů,“ řekl BBC autor studie Malte Mainshausen z univerzity v Potsdami.

To tedy vyžaduje vypustit do ovzduší zhruba jen čtvrtinu uhlíku ze známých zásob fosilních paliv. To by pravděpodobně znamenalo využívat jen ropu a zemní plyn a zcela opustit uhlí jako nadbytečné palivo. Tedy nejméně do doby, než bude existovat funkční systém zachycování a ukládání uhlíku do geologického podloží.

Podle článku 'Safe' climate means 'no to coal' zveřejněného na BBC online News 29. dubna 2009.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist