https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britanie-by-mela-zavest-ekologickou-dan-na-plazmove-televizory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Británie by měla zavést ekologickou daň na plazmové televizory

21.5.2007 09:58 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vláda Velké Británie by měla zvážit zdanění plazmových televizí, protože spotřebovávají velké množství energie, prohlásil Paul Ekins z Britského centra pro výzkum energetiky (UKERC). Podle něj by takový krok odrážel příspěvek plazmových obrazovek ke klimatickým změnám, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Podle Paula Ekinse by zdanění mělo pomoci vývoji úspornější technologie diodových obrazovek. Vláda by nejdříve měla zavést energetické nálepky, které by zákazníky upozorňovaly na největší žrouty energie. Plazmová televize, jež je o polovinu větší než klasická televize s katodovou trubicí, spotřebuje až čtyřnásobek elektřiny, vyplývá to z výzkumu britské vládní společnosti Energy Saving Trust.

Provoz klasické televize vyjde v Británii na 25 liber ročně a kvůli její spotřebě vznikne zhruba sto kilogramů oxidu uhličitého, plazmová sestra přijde za stejné období na 100 liber a 400 kilogramů CO2. Někteří odborníci se však srovnávání televizorů brání, a to zejména kvůli rozměrům plazmových televizí, které jsou významně větší než klasické obrazovky nebo LCD displeje. „To, že by vláda měla zavést nějaká opatření, aby stimulovala vývoj šetrnějších televizorů, je to nejmenší, co by mohla udělat,“ řekl BBC Paul Ekins. „Plazmovou obrazovku si lidé kupují nejméně na pět let, pravděpodobně ale spíš na deset a více let,“ dodal Ekins.

Například obrazovky typu OLED využívající technologii organických elektroluminiscenčních diod, které se používají především v přístrojích, jako jsou mobilní telefony nebo MP3 přehrávače, spotřebovávají mnohem méně energie. Odborníci však upozorňují na fakt, že tato technologie potřebuje ještě řadu vylepšení, aby byla v praxi dobře použitelná. Problémem jsou některé používané materiály a také malá životnost obrazovek.

Podle článku Paula Rincona BBC Online News ze dne 15. 5. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist