https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britanie-nesplni-svuj-cil-v-boji-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Británie nesplní svůj cíl v boji proti změnám klimatu

3.4.2006 09:07 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Velká Británie nebude schopná splnit svůj cíl 20% snížení emisí skleníkových plynů do roku 2010, říká vládní zpráva. Podle zprávy Programu klimatických změn britského ministerstva životního prostředí bude v důsledku současné politiky představovat pokles emisí na konci desetiletí hodnotu 15-18 % oproti roku 1990.
 

Ministryně životního prostředí Margaret Beckettová prohlásila, že vláda nevzdává svůj cíl snížit emise o 20 %, tomuto problému však bude muset věnovat ještě více pozornosti. Vláda se zavázala dosáhnout dvacetiprocentního snížení emisí již v roce 1997, kdy u moci vystřídali labouristé konzervativce. Vlastní cíl britské vlády jde za požadavek Kjótské dohody, která nařizuje Británii snížení emisí o 12,5 %. Ministryně Beckettová přiznává, že vláda nebyla schopná udělat pro zastavení klimatických změn vše. "Když zhodnotíme dopad toho, co jsme prosazovali v návrzích v roce 2000, lidé jasně vidí, že tato politika nepřinesla takové zlepšení, v jaké jsme doufali." Podle ministryně musí vláda přijít s novými návrhy, a to ještě v průběhu tohoto roku.

Environmentální think-tank Zelená aliance tvrdí, že vládní přiznání není žádným překvapením. "Vláda nemůže dosáhnout svého cíle na snížení emisí, hlavně na to již není čas," říká ředitel organizace Guy Thompson. "Vítáme ale její rozhodnutí zaměřit se na energetickou účinnost domácností. Je to signál, že vláda pochopila nutnost zaměřit se na změnu chování na úrovni jednotlivých obyvatel."

Energetická společnost British Gas by měla v následujících letech zlepšit energetickou efektivitu vytápění v britských domácnostech, nicméně hlavní pákou politiky zůstává evropský systém obchodování s emisemi skleníkových plynů (ETS). Vláda v současnosti připravuje povolenky pro druhou fázi obchodování, ta bude probíhat v letech 2008-2012. Ministerstvo životního prostředí by rádo snížilo současné emise o 8 milionů tun, zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu prosazuje mírnější variantu, snížení o tři miliony tun.

Podle článku BBC Online News 28. 03. 2006


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist