https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britanie-vyviji-vetrny-satelit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Británie vyvíjí větrný satelit

27.10.2003 14:11 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ve Velké Británii technici sestavují první satelit, který bude sledovat z kosmu větrné proudění. Satelit Aeolus bude schopen předpovídat většinu bouří a ostatních extrémních jevů počasí. Do kosmu by měl být vypuštěn v roce 2007.
 

Evropská vesmírná agentura přidělila zakázku na satelit Aeulos firmě EADS Astrium z Velké Británie. Inženýři v Stevenage, Hertfordshire, vyrobí laserové zařízení satelitu za 180 milionů euro. V současné době pocházejí informace o větrné situaci z meteorologických balónů, letadel a pozemních radarů. Jenže vznikají velké mezery v pokrytí celé zeměkoule, zejména nad oceány či tropickými oblastmi. Satelit zprostředkuje informace o směru, rychlosti a rozdílných výškách větru kdekoliv na planetě. Stejně bohatý zdroj informací dosažený dnešními prostředky by znamenal vypustit jeden balón každých 28 sekund.

Při slavnostním podpisu smlouvy v Londýně profesor Jose Achache, ředitel Programu zkoumání Země v Evropské vesmírné agentuře, řekl: "Tento satelit bude schopen pokrýt celou Zemi a zprostředkovat tolik informací o větru, kolik si budeme přát."

Vesmírné zařízení ponese speciální laser nazvaný Aldain (Atmosférické laserové Dopplerovo zařízení). Jde o evropský vylepšený druh laseru, stejný jaký poněkud neúspěšně použila americká NASA. Americký výzkum, mapující celosvětové ledové vrstvy, byl provázen neustálými problémy s hlavním laserovým zařízením umístěným v kosmu. Achache k tomu podotýká: "Jde o velmi náročnou technologii, kterou si Evropa musí osvojit a já věřím, že firma Astrium najde správnou cestu."

Podle článku Helen Briggsové BBC Online News 24. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist