https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britska-vlada-chce-snizit-skodlive-emise-o-60-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Britská vláda chce snížit škodlivé emise o 60 procent

14.3.2007 09:28 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vláda Velké Británie oznámila, že má připravený návrh zákona o boji proti změnám klimatu, který by měl v zemi snížit emise skleníkových plynů o 60 procent. Ministr životního prostředí se nechal slyšet, že Británie jako první země na světě skutečně vytvoří podmínky pro ekologicky šetrnou ekonomiku, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Kabina letadla
Podle britské vládní strany nepředstavuje letecká doprava takový problém jako obytné budovy. Turistická třída na palubě letadla Boeing 777.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Ministr životního prostředí David Miliband již dříve odmítl opoziční návrh, který chtěl zavést roční cíle pro snižování emisí skleníkových plynů. „Měnit politiku na základě toho, jaký je ten který rok počasí, není rozumnou cestou,“ řekl BBC David Miliband. Podle nového zákona se bude „uhlíkový rozpočet“ sestavovat na pět let podle rady nezávislého arbitra. Jednou za rok pak vláda předloží parlamentu zprávu o tom, jak je úspěšná ve snižování emisí oxidu uhličitého a dalších plynů. O víkendu oznámili svoje ekologické návrhy také opoziční konzervativci , kteří počítají s daní na leteckou dopravu. V jejím rámci chtějí ročně povolit jeden levnější let na krátkou vzdálenost, poté budou cestující v letadle platit zvýšenou daň za každou další míli.

Nicméně labouristický ministr životního prostředí je přesvědčen, že bezprostředně je potřeba snížit emise u obytných domů. Vládní plán počítá s tím, že do roku 2016 by všechny domy měly být energeticky neutrální a k osvětlení by se měly používat výhradně úsporné zářivky. „V tuto chvíli produkují obytné budovy čtvrtinu všech skleníkových plynů v Británii,“ řekl Miliband ve vysílání stanice BBC Radio 4. „Letecká doprava představuje zhruba pět procent, je to tedy také velký problém, ale ve srovnání s budovami jen pětinový,“ prohlásil Miliband. „Jestli ale chceme více létat, musíme se někde jinde uskrovnit. Planeta se totiž nebude ptát, odkud emise pocházejí, zda z letecké dopravy či odjinud.“ Podle něj „Zemi nepomůže zachránit ani kriminalizace letectví“.

Britský ministr financí Gordon Brown prohlásil, že zákon umožní vládě „spravovat uhlíkový rozpočet se stejnou opatrností a disciplínou“, jako spravuje státní rozpočet. Podle některých komentátorů však opoziční poslanci připravují k zákonu dodatek, který by vrátil do hry roční cíle pro emisní limity. Konzervativní stínový ministr životního prostředí Peter Ainsworth tvrdí, že právě jeho strana dotlačila téma klimatických změn do nejvyšších pater britské politiky. „Nicméně toto téma je důležitější než stranické třenice. Chceme s vládou spolupracovat na vytvoření funkčního legislativního rámce,“ dodal. Ten by se podle něj měl skládat ze tří částí: ročních cílů pro limity emisí skleníkových plynů, nezávislého arbitra, který by dohlížel na dodržování těchto cílů, a každoročně předkládané zprávy ministra životního prostředí o množství emisí skleníkových plynů. „Musíme ukončit stávající praxi emisních limitů, které jsou nastavené třeba na deset let. Osm let se neděje vůbec nic a pak se najednou propadnou devátý rok,“ řekl BBC Ainsworth.

Ekologický mluvčí Liberálních demokratů Chris Huhne prohlásil, že „zákon zajisté podporují“ nicméně 60 % snížení možná není dostatečné. Podle Andrewa Pendletona z Christian Aid však zákon sám o sobě nepředstavuje nijak zvlášť silný nástroj, celý proces podle něj naopak vyvolává velký odpor. Zákon však představuje vykročení správným směrem a je dobrým příkladem pro nejbohatší země G8.

Podle článku BBC Online News 13. 3. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist