https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britska-vlada-dba-na-biodiversitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Britská vláda dbá na biodiversitu

5.8.2003 11:04 | PRAHA/LONÝN (EcoMonitor)
Netopýři, pavouci a množství druhů motýlů, by měli mít největší radost z iniciativy vlády Spojeného království. Ta by chtěla zlepšit podmínky pro volně žijící živočichy, jež se vyskytují na státních pozemcích, které tvoří jedno procento celkové rozlohy Británie. Na vládou spravovaných územích, včetně věznic a opuštěných průmyslových komplexů, se nachází více než 200 "území zvláštního vědeckého zájmu" (SSSI).
 

Před rokem státní správa publikovala Koncepci udržitelného rozvoje vládních statků, která také stanoví cíle v oblasti cestování, vody, systému ochrany životního prostředí a nyní i biodiverzity. Státní politika v oblasti biodiverzity nařizuje zhodnotit a zlepšit stávající podmínky v oblastech zvláštního vědeckého zájmu, podpořit plnění tohoto plánu rozhodováním na místní úrovni, ale také při výstavbě či renovaci státní budovy přímo ve smlouvě, zakotvit cíle o rozšiřování rozmanitosti živočišných druhů. Symbolicky se nejviditelnější změny udály přímo v centru vlády. "Zelený odbor" Ministerstva financí, který sídlí v centru Londýna, si pořídil malou vodní nádrž s mloky, čolky a vážkami. Může se dokonce pochlubit ptačími budkami i budkami pro netopýry a záhony s divokými rostlinami, které lákají hmyz.

V dopravou přeplněné části severního Londýna stojí věznice Holloway, hrůzu nahánějící pevnost, otevřená v roce 1852. Nesympatická městská stavba však odjakživa měla zahrady a otevřené dvory, které se nyní upravují tak, aby přilákaly ptactvo a hmyz. Ministerstvo životního prostředí, výživy a otázky venkova říká: "Zaměstnanci vybrali místa v okolí věznice, která by mohla přilákat divoce žijící živočichy. Doufáme, že se objeví i savci jako ježek, městská liška nebo myš polní. Podle ministerstva je pro vězně práce na vylepšení jejich bezprostředního okolí velmi pozitivní a mohla by zapůsobit i na jejich sociální postoje.

Jiná věznice, Wymott, leží ve venkovské oblasti hrabství Lancashire. Na jejím území roste lesík olší, které v blízkém okolí již téměř vyhynuly. Osazenstvo vězeňské farmy vysazuje nové stromy a rozšiřuje jejich území, aby pomohlo znovu přivést nejrůznější druhy volně žijících zvířat do krajiny. Také nechávají ovce spásat trávu v blízkosti stromů, aby pomohli přirozenému prostředí lučních travin. Díky vracejícím se lučinám se dá pozorovat větší aktivita ptactva. Monitorování počtu ptactva v Richmond parku v Surrey, ukázalo nárůst za poslední čtyři roky o 28 % u druhů žijících v zemědělské krajině a 21 % u lesní populace.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC Online News 02. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist