https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britsky-prumysl-chce-stat-v-cele-boje-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Britský průmysl chce stát v čele boje proti změnám klimatu

2.6.2005 11:50 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Skupina největších průmyslníků ve Velké Británii požádala dopisem premiéra Blaira, aby vláda zveřejnila svoje představy dlouhodobé politiky boje proti klimatickým změnám. Podle dvanácti představitelů průmyslu představují změny klimatu závažný problém, který si vyžádá velké investice.
 

Podle nich je ale v současnosti nemožné uvolnit velké investice, protože není známo, kam se bude ubírat budoucí vládní politika. Dopis podepsali zástupci společností BP, Shell, HSCB Bank, BAA, John Lewis, Scottish Power a další. Signatáři dohromady zaměstnávají na deset tisíc pracovníků a jejich roční obrat představuje 452 miliard liber. Na dopise vládě se podílel Program prince z Walesu pro obchod a životní prostředí. Podle vedoucích představitelů průmyslu věnuje odvětví velkou pozornost nebezpečí, které představují změny klimatu, a souhlasí s vládním plánem na snížení emisí oxidu uhličitého o 60 % do roku 2050. Dále uvádějí, že se vztah vlády a výrobní sféry nyní dostal do patové situace. Vláda se bojí více tlačit na snižování produkce skleníkových plynů, protože se bojí negativní reakce ze strany soukromých společností. Konfederace britského průmyslu (CBI) loni úspěšně lobovala proti výši předpokládaného snížení emisí. Podle ní by to uškodilo britskému obchodu.

Ministerstvo obchodu a průmyslu (DTI) a premiér vlády rozhodně nechtějí podporovat stanovisko Konfederace. Autoři dopisu si myslí, že je možné, aby emise skleníkových plynů poklesly o 60 %, aniž by to mělo devastující dopad. Firmy by totiž měly využívat energii mnohem úsporněji a zároveň využívat nové technologie. Signatáři doufají že opatření, díky nimž se sníží hladina CO2 na bezpečnou hranici, nesníží ekonomický růst o více než 2 % do roku 2050. Podle průmyslníků by naopak odvážná politika mohla přinést Británii velký zisk v podobě vedoucí role v nízkouhlíkových ekologických technologiích. Podle nich jsou některé technologie již známé, nicméně celou řadu dalších bude potřeba vyvinout. Na některých se již pracuje. Důležitý je i fakt, který ukazuje studie vývoje automobilů s nulovými emisemi. Pokud se teď soustředí všechny prostředky na rozvoj trhu s těmito vozidly, nezačnou emise z automobilové dopravy klesat dříve než v roce 2040.

Podnikatelé a výrobci se dožadují toho, aby vláda vyhlásila dlouhodobý program snižování uhlíkových emisí a podporovala vývoj nových technologií. V letošním roce bude britský premiér předsedat jak nejbohatším zemím G8, tak Evropské unii. Autoři dopisu to považují za jedinečnou možnost, aby se Tony Blair zaměřil právě na problematiku klimatických změn. V domácí politice by se měl věnovat revizi vzájemně protichůdných zákonů a nařízení, které v důsledku vedou ke zvyšování emisí skleníkových plynů.

Podle článku Rogera Harrabina BBC Online News 27. 05. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist