https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-britsti-vedci-chteji-najit-konkretni-viniky-klimatickych-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Britští vědci chtějí najít konkrétní viníky klimatických změn

6.12.2004 14:43 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Emise skleníkových plynů dvojnásobně zvyšují pravděpodobnost extrémních vln tepla, jaké Evropa zažila v roce 2003, tvrdí studie britských vědců. V loňském létě překročila teplota v celé západní Evropě obvyklý průměr o několik stupňů – i v poměrně chladném Švýcarsku bylo o pět stupňů tepleji než obvykle.
 

Obecně se dá předpokládat, že neobvykle horké léto mělo za následek desítky tisíc případů úmrtí obyvatel. Celá studie byla publikována v posledním čísle vědeckého časopisu Nature. Vědci z Oxfordské univerzity a britského meteorologického úřadu (Met Office) v této nové zprávě říkají, že v blízké budoucnosti by za takovéto extrémní jevy měly nést zodpovědnost konkrétní státy nebo přímo průmyslové společnosti. „Studie naznačuje, že by bylo možné přímo ukázat souvislost mezi vypuštěním skleníkových plynů a současnými škodami,“ řekl BBC Myles Allen, spoluautor dalších studií publikovaných v Nature. V jedné z nich se zabýval analýzou pravděpodobnosti nebezpečí. V neobvyklé spolupráci s advokátem Richardem Lordem z renomované kanceláře Brick Court Chambers se zabýval také právním pohledem na výsledky vědeckého zkoumání.

V ostatních případech poškození životního prostředí nebývá tak problematické určit jednoznačně viníka, který je zodpovědný za škody. Klimatické změny jsou však mnohem komplexnější problém, který se dotýká celého světa a dotýká se celé řady jednotlivých případů. Právě publikovaná studie je prvním pokusem konkrétně ukázat, jaké je propojení mezi skleníkovými plyny a jednotlivými extrémními jevy počasí.

Minulé léto na evropském kontinentu bylo zřejmě nejteplejší za posledních 500 let. Podle počítačových modelů chování klimatu se vědci domnívají, že lidstvem vytvořené emise skleníkových plynů dvojnásobně zvyšují šanci, že k takovým jevům jako bylo loňské léto dojde. Myles Allen doufá, že se podaří jednoho dnes dokázat konkrétní škody způsobené změnami klimatu a požadovat po konkrétních vinících kompenzace. „Právně je možné postupovat analogicky jako u problémů s následky kouření,“ říká. Lidé odjakživa trpěli rakovinou plic, dříve než se objevily cigarety. Jenže kouření zřejmě podstatně ovlivňuje pravděpodobnost, že toto onemocnění propukne a soudy se proto přiklánějí k názoru, a v mnoha případech již tak rozhodly, že kouření mělo na daný případ podstatný vliv.“

Každopádně soudní případy spojené s klimatickými změnami se již začínají objevovat. Minulý týden delegace ochránců životního prostředí spolu s právníky zaslala organizaci UNESCO petici, ve které žádala, aby jednotlivé vlády byly nuceny snížit své emise skleníkových plynů, protože jinak nebudou moci zaručit závazky, které vyplývají ze zařazení jejich území do Konvence o světovém dědictví (World Heritage Convention). Tito vědci se domnívají, že přesnější počítačové modely klimatu vbrzku určí viníka poškozeného životního prostředí pocházejícího ze zvyšující se teploty zeměkoule. Spočítat podíl emisí skleníkových plynů na dalších extrémních jevech jako jsou například hurikány bude daleko náročnější.

Podle článku Richarda Blacka BBC Online News 01. 12. 2004.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist