https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-budou-nova-jednani-o-klimatickych-zmenach-znamenat-konec-kjota
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Budou nová jednání o klimatických změnách znamenat konec Kjóta?

1.11.2005 11:48 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Dnes začíná ve Velké Británii dvoudenní setkání ministrů energetiky a životního prostředí z dvaceti zemí. Konference se má zaměřit především na omezení klimatických změn. Nástrojem k tomuto cíli však nemají být mezinárodní dohody, ale nové technologie.
 

Britská vláda, která konferenci pořádá a zároveň je stávajícím předsedou zemí G8, by zde měla představit novou iniciativu na podporu biopaliv. Setkání by se měly zúčastnit všechny státy G8 a zástupci většiny průmyslových zemí. Rozhovory mezi politiky navazují na dohodu podepsanou v červenci na summitu G8 v Gleneagles, která zdůraznila důležitost ekologických technologií. Těmi se chápe především jaderná energetika, co nejčistší využití uhlí a obnovitelné zdroje energie.

O víkendu se v novinovém článku objevil názor britského premiéra Tonyho Blaira, podle kterého by se mělo další omezení dopadů klimatických změn konat na základě mezinárodní shody a stát na základě „jednoznačných vědeckých poznatků“. Zatímco britský premiér v článku hovoří o OSN jako jediné organizaci, „na jejíž půdě se odehrají všechny formální jednání o budoucích mezinárodních dohodách“, sám v posledních týdnech ve svých prohlášeních zlehčuje dopady, které by měly přinést Kjótské dohody. Premiér Blair vyjádřil své pochybnosti o tom, že někdy vznikne další podobná smlouva, která by nařizovala, jaký objem emisí skleníkových plynů mohou jednotlivé země vypouštět a o kolik jej musí snížit. Navíc je znám velice skeptický postoj velkých rozvojových zemí, jako je Indie a Čína, k omezením vyplývajícím z Kjótských dohod. Evropská unie proto již dlouho přesvědčuje tyto nové ekonomiky, aby zaváděly v co nejširší míře moderní technologie jako alternativní cestu, díky které by mělo dojít k poklesu emisí skleníkových plynů.

Řada opozičních politiků a ekologických aktivistů je velice kritická k těmto závěrům. Podle nich je cesta přísných a jasně definovaných cílů jediná možná. „Premiér Blair neprokáže, že bere ochranu životního prostředí vážně, pokud nebude prosazovat dohodu zemí G8, která říká, že přesně definované národní cíle jsou základním předpokladem k pokroku,“ říká Norman Baker, mluvčí Liberálních demokratů. „Pro vládu je velmi jednoduché zaštítit se technologiemi, které sníží uhlíkové emise, ale to prostě nestačí,“ dodal. Podle Bakera je potřeba nastavit pevně dané a měřitelné cíle a ne jakési vágní formulace.

Během tohoto týdne by na konferenci takzvané „G20“ měly být představeny detaily celé řady technologií a postupů jak snižovat emise skleníkových plynů. Koncem týdne by se vládní úředníci měli setkat se zástupci průmyslové sféry.

Podle článku BBC Online News 31. 10. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist