https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-bush-nechce-slyset-vedecke-argumenty-rikaji-americti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Bush nechce slyšet vědecké argumenty, říkají američtí vědci

23.2.2004 12:53 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Administrativa amerického prezidenta George Bushe překrucuje nebo vůbec nebere na vědomí závěry vědeckých zkoumání, které odporují jejímu politickému přesvědčení. Unie zainteresovaných vědců (UCS) to tvrdí v otevřeném dopise americkému prezidentovi. Podle více než šedesáti signatářů, včetně dvanácti nositelů Nobelovy ceny, je nepřípustné, aby celistvost vědeckého poznání byla narušována politickou vůlí.
 

Bílý dům označil dopis sdružení vědců za "zklamání" a tvrdí, že všechna přijatá zákonná opatření byla podložena nejlepším vědeckým výzkumem. Ředitel UCS Kurt Gottfried, emeritní profesor fyziky na Cornell Universiy říká: "Napříč nejrůznějšími tématy vědeckých problémů, vláda nebere v potaz doporučení odborných poradců ani doporučení nezávislých vědeckých osobností. Při problémech čistoty ovzduší nebo klimatických změn, mohou mít postoje vlády vážné následky pro každodenní realitu všech Američanů." Podle Gottfireda nejde o to, že by vláda odmítala všechny poznatky, ale do své politiky zapojuje pouze ty, které podporují její předpoklady.

Dalším signatářem dopisu je Russel Train, bývalý ředitel Agentury ochrany životního prostředí (EPA) za vlády prezidentů Nixona a Forda. "Věda, a to cituji bývalého prezidenta a otce dnešního prezidenta Bushe, závisí na svobodě zkoumání a na objektivitě. Jenže dnešní vláda omezuje tuto svobodu a porušuje nestrannost v takové míře, jako žádná politická reprezentace před ní."

Další signatář, Sherwood Rowland, nositel Nobelovy ceny za zkoumání ozónové vrstvy, dodává, že vědecký konsensus v otázce klimatických změn vláda trvale ignoruje. Podle něj byly vládní zprávy cenzurovány a byla z nich odstraněna všechna témata, jež nevyhovovala Bushově politice. Rowland říká: "Veřejnost má právo na to, aby politická rozhodnutí byla přijímána na základě nejlepších vědeckých poznatků a doporučení a nikoliv na základě přání poltické reprezentace o tom coby se mělo stát".

Tiskový mluvčí prezidenta Bushe Scott McClellan nařčení odmítá. "Mohu se zaručit za to, že všechna rozhodnutí vlády stojí na základech nejnovějších vědeckých poznatků." Ředitel vládního úřadu pro vědu a technologie John Marburger si myslí, že závěry UCS jsou příliš generalizující a vycházejí z náhodného výběru témat.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 19. 02. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist