https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-casti-australie-zaplavili-klokani-kvuli-destum-a-rusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Části Austrálie zaplavili klokani – kvůli dešťům a Rusku

23.12.2009 07:53 | PRAHA/SYDNEY (Ecomonitor)
Farmáři v severní Austrálii říkají, že nájezdy klokanů ničí jejich majetek a způsobují škody v hodnotě desítek tisíc dolarů. Současné silné deště v částí Queenslandu způsobily, že se hordy klokanů vydaly hledat nové pastviny. Na jihu Austrálie ale naopak panuje dlouhodobě velké sucho, které donutilo místní úřady odvolat povolení k odstřelu velkých vačnatců v oblasti Nového Jižního Walesu, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Klokan obrovský (Macropus giganteus).
Na severu klokani zaplavují krajinu, na jihu se nesmí lovit
Foto: Danielle Langlois/Wikimedia Commons

Ve vnitrozemí státu Queensland prý pořádají tisíce klokanů nájezdy na farmy, které se náhle zazelenaly po vydatných deštích. Trávu, která vábí vačnatce na pastvy, ale farmáři potřebují pro svá vlastní stáda ovcí.

Klokani ale doslova zaplavují pastviny, za což nemůže pouze vlhké počasí. Příčinou je i odmítnutí dovozu klokaního masa ze strany Ruska. K tomu došlo během tohoto roku kvůli obavám o dodržování hygienických standardů. Ruské rozhodnutí znamená, že je možné odstřelit legálně na lovecký lístek méně zvířat, píše BBC.

Podle starosty oblasti Murweh Shire Marka O'Briena je potřeba obchod s klokaním masem zase znovu nastartovat, to znamená zejména zbavit se podvodných firem. „Obchod s klokaním masem je jedním ze zdrojů příjmů, se kterým počítáme jako alternativou, jež by mohla nahradit obchodování s vlnou a ovcemi, které se velmi rychle zhoršuje,“ řekl O'Brien BBC.

Zatímco populace klokanů na severu země prudce roste, na jihu země se kvůli suchu u některých druhů klokanů naopak prudce snížil stav. V Novém Jižním Wallesu jde zejména o dva druhy, klokana velkého a klokana obrovského, jejichž počet podstatně poklesl. Dočasný zákaz lovu platí na území velkém 100 000 čtverečních kilometrů v okolí města Griffith.

Ochránci práv zvířat věří, že australští klokani jsou na pokraji vyhnutí. Zpochybňují vládní informace, která tvrdí, že na území kontinentu žije na 25 milionů klokanů. Tedy více než 22 milionů obyvatel Austrálie, což je aktuální odhad Australského statistického úřadu.

Podle článku Phil Mercera „Kangaroo 'plague' follows Australian rains“ BBC Online News zveřejněného 21. 12. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist