https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-chude-zeme-bojuji-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Chudé země bojují proti klimatickým změnám

2.12.2003 13:09 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
"Velká část chudých zemí pracuje na snížení objemu skleníkových plynů," prohlásila tajemnice Konvence OSN o klimatických změnách Joke Waller-Hunterová. Ačkoliv jim žádná mezinárodní dohoda nenařizuje omezit emise, chudé země neztrácejí čas. Joke Waller-Hunterová říká, že Kjótský protokol se sice ještě nestal součástí mezinárodního práva, ale ona doufá, že státy které chtějí plnit jeho limity tak činí bez myšlenky na to, zda je či není právně závazným dokumentem.
 

Státy, které podepsaly dohodu o omezení skleníkových plynů, zahájily včera v Miláně jednání, na kterém by měly posoudit pokrok v boji proti klimatickým změnám. Kjótský protokol vstoupí v platnost ve chvíli, kdy jej ratifikuje alespoň 55 zemí, odpovědných za 55 % celosvětového objemu emisí skleníkových plynů podle úrovně v roce 1990.

Kritici prohlašují, že rozhodnutí amerického prezidenta Bushe vyjmout Spojené státy (které vypouštějí více skleníkových plynů než kdokoliv na světě) z podpisu smlouvy, učinilo z protokolu bezvýznamný cár papíru. Mnoho signatářů věří, že získat právní účinnost se podaří díky dalšímu velkému znečišťovateli - Rusku. Jenže ruský prezident Putin nedal najevo, zda smlouvu podepíše či nikoliv.

Tajemnice Konvence OSN Waller-Hunterová říká: "Dohodu podepsalo 119 zemí a já se domnívám, že tak učinily bez ohledu na právní nezávaznost. V rozvojových zemích je vidět veliký zájem. Země jako Čína, Indie a Kuba čekají až se vyjasní některé problémy a dohoda vstoupí v platnost. Pak začnou bohaté státy investovat do projektů na omezení skleníkových plynů v rozvojovém světě. V rychle se rozvíjejících zemích se bude krýt snaha o ekonomický zisk a ekologický prospěch."

Dohody z Kjóta požadují snížení emisí šesti hlavních plynů, které podle vědců urychlují klimatické změny. Průmyslové státy by měly v letech 2008 - 2012 snížit objem emisí o 5,2 % jejich úrovně z roku 1990. Někteří odborníci tvrdí, že bude potřeba snížit produkci plynů o 60 až 70 % v polovině století, abychom se vyhnuli změně klimatu. V tuto chvíli se snižování emisí týká jen průmyslově vyspělých zemí, ale během dalších let bude omezení nutné pro všechny oblasti.

"Omezování emisí uhlíku bude v budoucnu narůstat, musíme najít cesty, jak čisté ovzduší zhodnotit jako majetek, jinak bude velmi těžké vyžadovat omezení průmyslu po chudých zemích," dodává tajemnice Waller-Hunterová. Podle ní se podařilo dosáhnout společného cíle stabilizace úrovně emisí, především díky výraznému zlepšení kvality ovzduší v zemích bývalého východního bloku. Dobře si vede i Německo a Velká Británie, ale nikoliv celá Evropa - například Španělsku vzrostly emise skleníkových plynů o 46 %.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 29. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist