https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-cina-a-brazilie-predstavily-plany-boje-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Čína a Brazílie představily plány boje proti změnám klimatu

15.12.2004 13:17 | PRAHA/BUENOS AIRES (EcoMonitor)
Čína a Brazílie zveřejnily na mezinárodní konferenci o změnách klimatu přesná čísla svých emisí skleníkových plynů. Zároveň představily svoje plány, jak chtějí přispět k celosvětovému boji proti globálnímu oteplování. Tyto zprávy vyvolaly velký zájem a rozpoutaly diskusi o tom, jak by se měly rychle rozvíjející ekonomiky vypořádat s potřebou redukce objemu škodlivých zplodin.
 

Emise skleníkových plynů mohou pocházet z „živočišné vnitřní fermentace“, říkají čínští vědci.
Foto: Lenka Senftová

Tyto země upozornily na fakt, že skleníkové plyny nemusejí proudit do atmosféry pouze z továrních komínů nebo výfuků automobilů. V Brazílií pochází ohromujících 75 % emisí oxidu uhličitého z destrukce amazonských deštných pralesů. Skleníkový plyn se uvolňuje především z hořících stromů na vypalovaných mýtinách nebo z hnijících kmenů ponechaných svému osudu, prohlásila delegace Brazílie na 10. konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu v Buenos Aires.

Čínská republika ve své zprávě přiznala, že jejím zdaleka největším producentem skleníkových plynů jsou tepelné elektrárny. Ale také připomněla, že vysoké emise skleníkových plynů, jako je například metan, mohou pocházet z „živočišné vnitřní fermentace“, tedy z trávicích pochodů zvířat jako jsou prasata nebo krávy a tyto zemědělské emise mohou být v rozvojových zemích velmi podstatné.

I když jsou obě země, Čína a Brazílie, velmi rozdílné, obě jsou horlivými účastníky hnutí, jehož cílem je zastavení klimatických změna a mohou se na tomto poli chlubit úspěchy. Brazílie je jednou z prvních zemí využívajících etanol z obnovitelných zdrojů jako je cukrová třtina. Etanol se dá použít jako pohonná látka pro osobní automobily i nákladní vozy. Čínská republika renovovala některé nejstarší provozy svých tepelných elektráren spalujících nekvalitní uhlí. Zároveň je obrovský ekonomický růst celého státu doprovázen poměrně rozumným růstem emisí skleníkových plynů. V tuto chvíli ani jedna ani druhá země nemají žádný závazek, který by nebyly schopny plnit.

Kjótský protokol, který závazně nařizuje rozvinutým zemím snížit jejich emise oxidu uhličitého, je je jedinou mezinárodní dohodu, ke které se tyto země nehlásí. Ale někteří delegáti konference o klimatických změnách, která pokračuje až do konce tohoto týdne, již dnes přemýšlejí o tom, jak bude vypadat celá situace po skončení první fáze plnění závazků Kjótského protokolu. Někteří se domnívají, že Číně i Brazílii možná v budoucnu přinese nějaké výhody, když se odhodlají k dobrovolnému snižování emisí skleníkových plynů. Pravděpodobně by mohly začít obchodovat na mezinárodním trhu s povolenkami na vypouštění emisí.

Podle článku Elizabeth Bluntové BBC Online News 11. 12. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist