https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-cina-je-nejvetsim-znecistovatelem-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Čína je největším znečišťovatelem světa

15.4.2008 09:21 | PRAHA/PEKING (Ecomonitor)
Čína již předběhla USA a stala se tak největším znečišťovatelem světa. Tvrdí to zpráva kalifornských vědců, která bude publikována příští měsíc. Podle vědců Čína vypouští mnohem více emisí skleníkových plynů než kolik se počítalo. Čína zřejmě USA předběhla již někdy v období roku 2006 nebo 2007, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Satelitní snímky čínského území.
Snímky čínského území pořízené ze satelitů Blue Marble, Landsat nebo USGS a sestavené s použitím softwaru NASA World Wind. (Hranice se spornými oblastmi Kašmír a Arunačalpradéš jsou autorem zobrazení posunuty do indického vnitrozemí.)
Foto: NASA/Wikimedia Commons

Tým z kalifornské univerzity chce svoji studii zveřejnit v časopise Journal of Environment Economics and Management. Vědci varují, že nekontrolovatelný růst v Číně může zničit jakékoli omezování skleníkových plynů, o které se snaží bohaté státy v rámci Kjótského protokolu.

Vědci připouštějí, že panují určité dohady, kdy se přesně Čína stala největším producentem oxidu uhličitého. Jejich tvrzení je založeno na datech z roku 2004. Dosud byly za největšího znečišťovatele světa považovány USA.

Pokud Čína radikálně nezmění svou energetickou politiku, nárůst objemu vypouštěných skleníkových plynů bude několikanásobně vyšší než snižování emisí, ke kterému dochází v rámci Kjótského procesu. Vědci došli k závěrům studie na základě dat z jednotlivých provincií poskytnutých čínským ministerstvem životního prostředí.

Data poskytnutá čínskou stranou prý mnohem spíše nasvědčují možnostem budoucího růstu emisí, než aby poskytovala podrobný obrázek o konkrétních znečišťovatelích. Na to prý data obsahují příliš mnoho chyb. Podle kalifornských vědců každopádně současné počítačové modely podcenily budoucí nárůst emisí.

Všechny dotčené strany souhlasí s tím, že čínské emise skleníkových plynů jsou obrovský problém – souhlasí s tím i Čína. Tak jako jiné rozvojové země, i Čína chce především snížit chudobu svých obyvatel. Proto odmítá jakékoli dohody o výrazném snižování emisí a prosazuje takové, které neohrozí její ekonomický růst.

To, že čínský příspěvek ke klimatickým změnám bude vyšší než se dosud předpokládalo, ovlivní jakékoli budoucí vyjednávání o mezinárodní dohodě o snižování emisí, k němuž se Čína připojí. Dnešní zpráva zřejmě nezlepší reputaci Číny, na druhou stranu může ale posílit její vyjednávací pozici, píše zpravodajství BBC.

Čína spolu s OSN, tvrdí, že jako první by měly snižovat emise bohaté země s nejvyšší úrovní znečištění na jednoho obyvatele a chudým zemím by měly pomáhat s investicemi do čistých technologií. Emise na jednoho obyvatele v USA jsou pět až šestkrát vyšší než v Číně, navzdory tomu, že se Čína stala největším výrobcem na světě. Objem vypuštěných skleníkových plynů v USA také stále roste, i když výrazně pomaleji.

Podle jednoho z autorů studie, Maxe Auffhammera, ukazují jejich projekce, že agresivní vládní program na zvýšení energetické efektivity krachuje stejně, jako předchozí úsilí vlády. Podle Auffhammera je jediným řešením pomoc ze strany Západu, a to poskytnutí peněz i technologií.

Podle článku Rogera Harrabina na serveru BBC Online News ze dne 14. dubna 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist