https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-cunami-pripravila-vetsinu-rybaru-o-zivobyti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Cunami připravila většinu rybářů o živobytí

18.1.2005 12:30 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Podle zprávy OSN čelí rybáři ve většině zemí, které postihla minulý měsíc vlna cunami, obrovským problémům a většina z nich se nebude mít jak uživit. V některých regionech byly při zemětřesení zničeny tři čtvrtiny všech rybářských lodí.
 

Škody po cunami, Chennai, Indie.
Foto: Wikipedia/http://wikipedia.org

V mnoha oblastech postižených přírodní katastrofou je rybářství hlavním zdrojem potravy pro místní obyvatele a v mnoha případech i důležitou exportní surovinou. „Situace je skutečně velmi vážná,“ říká Jeremy Turner, ředitel rybářského odboru Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). „Podle čísel, která máme k dispozici, se dá předpokládat, že na Srí Lance bylo zcela zničeno nebo poškozeno 80 % všech rybářských člunů a stejnou úroveň poškození můžeme očekávat i v severozápadní Indonésii a na severní Sumatře,“ vypočítává Turner.

Na Srí Lance bylo vážně poškozeno deset z dvanácti hlavních rybářských přístavů, zničena byla i zařízení na pevnině jako jsou velké chladící boxy a lodní skluzy, sloužících ke spouštění lodí na vodu. Čísla z dalších zemí nejsou zdaleka úplná, nicméně dá se odhadovat, že Thajsko přišlo o více než 4000 lodí. Vypadá to, že Somálsko ztratilo více než 2000 rybářských lodí a na Maledivách byla zničena třetina zdejší flotily. Podle FAO se dá počítat s tím, že v některých oblastech poklesne nabídka ryb na trzích o 90 %. „Vždycky jsme upozorňovali na to, že když půjde cena ryb nahoru, bude jich v moři zanedlouho nedostatek. Teď nastala zcela opačná situace. Místní lidé bez lodí a rybářských sítí nebudou schopni získat svůj výdělek a udržet si živobytí,“ říká Jeremy Turner.

Podle jiné studie vypracované Asijskou rozvojovou bankou (ADB), by se měly rybářské komunity s dopady přírodní katastrofy vyrovnat. Přesto Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že indický vývoz mořských ryb poklesne o jednu třetinu. S mezinárodní pomocí však začaly bezprostředně po katastrofě práce na znovuvybudování zničených rybářských flotil.

Jeremy Turner věří, že při obnově rybářství bude kladen důraz také na dlouhodobé a udržitelné hospodaření s přírodními zdroji. „Musíme se soustředit, abychom neobnovili jeden z největších problémů s výlovem ryb, který vlna cunami zastavila, a tím bylo příliš mnoho rybářů v pobřežních vodách. Bylo zde příliš lodí a velmi intenzivní rybolov poškozoval počty ryb žijících v moři. Dlouhodobě tedy musíme zabránit tomu, aby se počet vylovených ryb vyrovnal stavu před katastrofou, nebo aby někdy v budoucnu dokonce tuto hranici překonal,“ uzavírá Jeremy Turner.

Podle článku Richarda Blacka BBC Online News 13. 1. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist