https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-deset-nejznecistenejsich-mist-planety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Deset nejznečištěnějších míst planety

17.9.2007 09:55 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Nezávislá skupina ochránců životního prostředí z USA zveřejnila seznam nejznečištěnějších míst planety. Blacksmith Institute vybral deset měst, včetně míst v bývalém Sovětském svazu, Číně, Indii, ale také v Peru a Zambii, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Podle zprávy je největším znečištěním ohroženo na dvanáct milionů lidí. Chronické nemoci a předčasná úmrtí mají na svědomí především škodliviny z chemického a slévárenského průmyslu nebo z dolů. Výroční žebříček začal Blacksmith Institute sestavovat v loňském roce, je seřazen podle abecedy a neurčuje pořadí jednotlivých míst, protože „to dává možnost vybrat místa s různou velikostí, s různým počtem obyvatel a typem znečištění“.

Zpracovatelský komplex v Doe Run Peru
Zpracovatelský komplex v Doe Run znečišťuje blízké město La Oroya v Peru.
Foto: Anna Cederstav/AIDA/Blacksmith Institute

Mezi nově zařazenými městy z letošní tabulky je například čínský Tianying, kde je ohroženo znečištěním olovem až 140 000 lidí, v indickém městě Sukinda zase funguje dvanáct těžařských firem bez kontroly dopadu jejich činnosti na životní prostředí. Lidé jsou zde ohrožení tím, jak se nebezpečné chemické látky dostávají do zdrojů pitné vody, píše BBC.

Kvůli průmyslových chemikáliím a težkým kovům se do seznamu dostala také bývalá sovětská průmyslová základna - Sumgayit v Ázerbájdžánu. Podle zprávy je počet nádorových onemocnění v Sumgayitu o 51 % vyšší něž je státní průměr a velmi časté jsou genové mutace a poškození plodu. „Je faktem, že na těchto znečištěných místech jsou malé děti nemocné a umírají a neexistuje žádná zázračná medicína, která by je dala dohromady,“ řekl BBC ředitel Blacksmith Institute Richard Fuller. „Ačkoli se znečištění životního prostředí věnuje v médiích více prostoru, vzniká jen velmi málo nových programů a dává se jen málo peněz na boj proti znečištění,“ dodal Richard Fuller.

Deset nejznečištěnějších měst podle Blacksmith Institute:

Sumgayit, Azerbajdžán - ohroženo až 275 000 lidí
Linfen, Čína - ohroženy až 3 miliony lidí
Tianying, Čína - ohroženo až 140 000 lidí
Sukinda, Indie - ohroženo až 2, 6 milionu lidí
Vapi, Indie - ohroženo až 71 000 lidí
La Oroya, Peru - ohroženo až 35 000 lidí
Dzeržinsk, Rusko - ohroženo až 300 000 lidí
Norilsk, Rusko - ohroženo až 134 000 lidí
Černobyl, Ukrajina - ohroženo až 5, 5 milionu lidí
Kabwe, Zambia - ohroženo až 255 000 lidí

Zdroj: Blacksmith Institute

Podle článku BBC Online News 14. 09. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist