https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-druzice-chrani-pred-povodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Družice chrání před povodní

22.4.2003 13:59 | PRAHA/PERU (EcoMonitor)
Informace získané z družic pomáhají při monitorování situace na peruánských ledovcích. Satelity NASA sbírají data o situaci ledovce, který napájí přítoky jezera Palcacocha v Andách. Státní správa a geologové se obávají, že se ledovec může utrhnout a zřítit do jezera.
 

V poslední době se pozornost zvyšuje v důsledku obav z možných záplav, které by ohrozily město Huaraz v podhorské oblasti Rio Santa Valley. Dr. Michal Abrams, vědecký pracovník projektu, si pochvaluje nové způsoby měření, jaké přináší ASTER (Advanced Spaceborn Thermal Emission and Reflection Radiometer) a doufá, že sehrají hlavní roli v předvídání přírodních katastrof. „V Huarazu peruánská správa i vědci spojují informace ASTER s daty získanými z tradičního pozemního pozorování, což zlepšuje odhad situace a dovoluje zavčas podniknout nezbytná opatření k záchranně lidských životů a majetku“, řekl Abrams BBC Online News.

Ledovcové záplavy, které pravidelně ohrožují oblasti v nížinách vznikají, když se náhle utrhne masa ledu a spadne do jezera. Obrovské množství vody vytvoří silný proud, který strhává bahno, velké kameny i kusy ledu a žene je do obydlených oblastí. V Rio Santa Valley se tato situace opakovala již mnohokrát od osmnáctého století. Nejhorší pohroma nastala v roce 1941, kdy zahynulo podle odhadů až 7.000 lidí. Od té doby se vláda Peru pokouší kontrolovat stav vody v jezeře Palcacocha i v ostatních nebezpečných místech regionu. Opatření se ukázala účinná a díky nim, nedošlo od roku 1972 k žádné ničivé povodni. Co nejúplnější monitorování ledovců je však nadále nezbytné, neboť umožňuje včas varovat obyvatele a zavést skutečně účinné nástroje ochrany.

Podle článku zveřejněném na serveruBBC Online News 17. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist