https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-dva-druhy-delfinu-nasly-spolecnou-rec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Dva druhy delfínů našly společnou řeč

16.11.2010 05:12 | PUERTO RICO/HODONÍN (Ecomonitor)
Delfín skákavý a delfín brazilský, dva rozdílné druhy delfínů, při vzájemném setkání používají k dorozumění třetí jazyk, píše server BBC Earth News. Mořská bioložka Laura May-Colladová studovala mezidruhovou akustickou komunikaci při četných setkáních těchto dvou druhů delfínů u pobřeží Kostariky v Karibiku.
 

Oba druhy se od sebe liší jak velikostí, tak zvuky, kterými se dorozumívají s jedinci stejného druhu. Oba druhy se ale často potkávají a vytvářejí jedno hejno. Nezřídka při takových výpravách za potravou dochází k tomu, že větší a silnější delfíni skákaví obtěžují menší delfíny brazilské a dochází k potyčkám.

Pískání, kterým se normálně brazilští delfíni dorozumívají, obsahuje mnoho krátkých hvizdů vysoké frekvence, zatímco jejich větší spoluplavci komunikují výhradně dlouhým, táhlým pískáním v nižších tóninách. Při společných plavbách se ale jinak ustálená akustická komunikace obou druhů mění – spolu se navzájem dorozumívají tóny spíše střední délky a frekvence.

„Byl to velmi fascinující objev,“ říká May-Colladová. „Rozdílné komunikační struktury se při vzájemných setkáních staly homogenními.“ Dosud zatím ale není z výsledků pozorování jasné, jak k vývoji společné komunikace došlo. Je otázka, zda se tyto dva druhy naučily novou společnou řeč, nebo zda jazyk „vyvinuli“ brazilští delfíni v důsledku stresu vytvořeného dorážejícími kolegy jiného druhu. „Možná se menší delfíni naučili mluvit hlubším hlasem, aby odstrašili narušitele, kteří je šikanují,“ uvažuje May-Colladová.

Článek byl uveřejněn na serveru BBC Earth News dne 30. 10. 2010 pod názvem „Dolphin species attempt 'common language“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist