https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-energetici-varuji-ze-britanii-ceka-nedostatek-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Energetici varují, že Británii čeká nedostatek elektřiny

18.11.2005 08:22 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Británie bude v blízké budoucnosti čelit velkému nedostatku energie, tvrdí na sto padesát odborníků. Během deseti let bude zřejmě země schopná vyrobit pouze 80 % potřebné elektrické energie. Podle energetiků však i nadále zůstane hlavním zdrojem spalování fosilních paliv, spolu s obnovitelnými zdroji a jadernými reaktory.
 

Panel energetiků, který se sešel na konferenci pořádané Londýnskou geologickou společností, žádá ve své zprávě vládu, aby rychle začala s řešením tohoto problému, nedělat v této situaci nic by se totiž podle energetiků mohlo vymstít. "Až do roku 2050 nejsou žádné reálné alternativy fosilních paliv," řekl BBC John Loughhead z britského Energetického výzkumného centra (UK ERC), který sestavoval konečnou zprávu konference. "Jestliže bude Spojené království i nadále chtít snižovat objem vypouštěných emisí skleníkových plynů, bude potřeba se alespoň částečně spoléhat na jadernou energetiku," dodal. Podle něj budou hrát určitou roli také obnovitelné zdroje, nicméně problém je v tom, že se stále neobejdou bez určitých dotací, aby mohly cenou konkurovat klasickým zdrojům energie.

V roce 2015 se budou muset uzavřít všechny elektrárny vybavené reaktory Magnox, stejně tak jako dalších sedm provozů s reaktory chlazenými plynem (AGR). Podle nařízení Evropské unie o tepelných elektrárnách skončí v průběhu následujícího desetiletí také řada uhelných provozů. Teoreticky by bylo možné nahradit tyto zdroje výstavbou nových elektráren spalujících uhlí nebo zemní plyn, jenže to není možné kvůli krátkodobým cílům a dlouhodobým plánům britské politiky snižování emisí skleníkových plynů. "Bez snahy o snížení emisí by nenastal problém s nedostatkem energie, který očekáváme okolo roku 2050," prohlásil Loughhead.

Navíc poptávka po elektřině může ještě v průběhu času narůst a zvládnutí tohoto požadavku vidí energetici jako klíčový problém. V současnosti již existují technologie zaručující vysokou energetickou účinnost, nicméně téměř nikde se plně nevyužívají. Na vině je podle odborníků malý zájem veřejnosti o energetické úspory. To je také jedna z oblastí, do které by vláda měla výrazně zasáhnout. Vládní politika by se také měla zaměřit na pobídky investic a výzkumu a vytvoření stabilního trhu, který by umožnil soukromým společnostem plánovat do budoucnosti.

"Jestliže budou postaveny nové jaderné elektrárny, budou muset být zaplaceny ze soukromých peněz," řekl BBC John Loughhead. "Společnosti budou muset počítat s investicemi v rozpětí osmdesáti let (od výstavby elektrárny až do jejího rozebrání) a to se neobejde bez stabilních podmínek, které zaručí návratnost a nebudou se časem měnit." Podle zprávy je výstavba nových reaktorů zřejmě jedinou možností, jak zabránit nedostatku energie a zároveň splnit vládní politiku boje proti klimatickým změnám. "Z naší debaty vyplývá, že obnovitelné zdroje nebudou schopné zaplnit mezeru v dodávce energie v potřebném čase," řekl Charles Curtis z univerzity v Manchesteru a zaměstnanec společnosti Nirex, která se zabývá jadernou energetikou. "Budou samozřejmě pokrývat určitou část poptávky, ale je nepravděpodobné, že by obnovitelné zdroje vyrobily veškerou potřebnou energii." Podle něj potřebují obnovitelné zdroje energie další podporu a rozvoj. Zpráva energetiků, byla oficiálně vydána minulý týden Královskou společností a její autoři doufají, že bude podkladem pro vládní rozhodnutí. Není však pravděpodobné, že by vláda Velké Británie vydala nějaké rozhodnutí o výstavbě nových jaderných elektráren dříve než v polovině příštího roku.

Podle článku Richarda Blacka BBC Olnine News 10. 11. 2005


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist