https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-epa-celi-obvineni-kvuli-toxickemu-prachu-po-utoku-na-wtc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: EPA čelí obvinění kvůli toxickému prachu po útoku na WTC

27.6.2007 08:45 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Bývalá šéfka americké Agentury ochrany životního prostředí (EPA) čelí obvinění, protože v září 2001 po útoku na Světové obchodní centrum tvrdila, že po zhroucení budov není ovzduší pro obyvatele New Yorku nijak nebezpečné. Minulý měsíc však představitelé města oznámili, že registrují spojitost mezi úmrtími a toxickým prachem ze zřícených věží, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Christine Todd Whitmanová se brání nařčení s tím, že dala na tvrzení expertů EPA. Nicméně dodala, že vždy zdůrazňovala, že kvalita ovzduší přímo na Ground Zero je jiná než v ostatních částech dolního Manhattanu. V dalších dnech po útoku na WTC vládní úřady neustále opakovaly, že vzduch v okolí zřícených budov byl pro dýchání bezpečný. Tváří těchto opakovaných ujištění o bezpečí byla právě Christine Todd Whitmanová.

Tisíce obyvatel New Yorku nyní viní ze svých onemocnění toxický prach, kterého se nadýchali. Sama Whitmanová čelí kritice při slyšení v Kongresu, kde obhajuje své tvrzení, že veřejnosti nic nezatajovala.

„Nejextrémnější kritici Agentury údajně tvrdí, že jsem vědomě uvedla v omyl obyvatele New Yorku a pracovníky na Ground Zero ohledně bezpečnostních rizik spojených s kontaminací životního prostředí,“ prohlásila Whitmanová. „Následky zhroucení staveb i požárů vyšetřovala hlavní inspektorka EPA, která ve své zprávě v roce 2003 potvrdila, že jsem před veřejností nezatajila žádné výsledky našich měření.“

„Ve skutečnosti jsem během událostí v září 2001 nařídila, aby všechna data získaná EPA byla zveřejněna na internetové stránce přístupné všem. Postupovala jsem tak právě proto, že jsem chtěla, aby všechno bylo pro veřejnost maximálně transparentní,“ dodala Whitmanová. Podle jejího prohlášení bylo ovzduší na dolním Manhattanu skutečně bezpečné, i když EPA doporučovala, aby pracovníci odstraňující trosky WTC používali ochranné oblečení.

Podle článku Laury Trevelyanové v BBC Online News ze dne 26. 6. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist