https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-epa-musi-snizovat-emise-sklenikovych-plynu-rozhodl-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: EPA musí snižovat emise skleníkových plynů, rozhodl soud

4.4.2007 02:23 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Nejvyšší soud Spojených států rozhodl, že vláda nemá pravdu v tom, že není schopná regulovat emise škodlivých plynů u nových osobních automobilů a nákladních vozů. Dvanáct států americké federace a třináct nevládních organizací dosáhlo vítězství ve velmi důležité při nad vládní Agenturou ochrany životního prostředí (EPA), píše internetové zpravodajství BBC.
 

Automobil ve státě Colorado.
Dokud EPA nebude schopná dokázat, že oxid uhličitý nemá žádný vliv na klimatické změny, měla by jeho množství regulovat, prohlásil Nejvyšší soud USA.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

Nejvyšší soud prohlásil, že agentura nepodala „dostatečné vysvětlení“, proč se rozhodla přestat regulovat množství oxidu uhličitého a dalších škodlivých plynů produkovaných automobilovými motory. Nejvyšší soud rozhodl pěti hlasy proti čtyřem ve prospěch žalující strany. Soud se také vyjádřil, že by oxid uhličitý měl být označen jako znečisťující látka, aby se objem emisí mohl kontrolovat pomocí zákonných nařízení.

Podle žalujících států a nevládních organizací měla již EPA v ruce dostatečně silný nástroj, pomocí kterého by mohla snižovat automobilové emise. Tím je zákon o ochraně ovzduší (Clean Air Act), jehož cílem je snížení emisí skleníkových plynů. Podle EPA jí však zákon neposkytuje dostatečný mandát, protože zákon z roku 1970 neoznačuje CO2 za polutant. Podle řady pozorovatelů bylo toto řízení jedním z nejdůležitějších případů, který se týkal životního prostředí za desítky let.

Richard Black, dopisovatel BBC, připomíná, že rozhodnutí soudu ukončilo debatu, která začala před více než osmi roky, tedy před nástupem současného prezidenta Bushe do úřadu. Rozhodnutí soudu říká, že dokud EPA nebude schopná dokázat, že oxid uhličitý nemá žádný vliv na klimatické změny, měla by jeho množství regulovat. Richard Balck dodává, že pro EPA bude velmi těžké něco takového dokázat. Nicméně toto rozhodnutí samo o sobě asi nezmění postoj Bushovy administrativy ke klimatickým změnám. Na druhou stranu posílení pozic demokratů v Kongresu, omezování emisí na úrovní jednotlivých států nebo přijetí „péče o klima“ celou řadou evangelických církví dává tušit v následujících letech velkou změnu v postoji i na federální úrovni.

Bushova vláda soustavně odmítá omezit emise skleníkových plynů pevně danými limity s tím, že by to nebylo dobré pro ekonomiku. Rozhodnutí nejvyššího soudu také odmítli automobiloví výrobci a také státy, kde má výroba automobilů velký vliv.

Před soudem se EPA, podporovaná deseti státy a řadou průmyslových firem, hájila tím, že nemá dostatečnou zákonnou možnost automobilové emise omezovat. To Nejvyšší soud odmítl. „Může být pravda, že omezení emisí z automobilových motorů samo o sobě klimatické změny nezastaví. To ale neznamená, že bychom měli rezignovat na rozhodnutí, zda má EPA povinnost učinit kroky, které zpomalí nebo zmenší změny klimatu,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Podle článku BBC Online News 2. 4. 2007.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist